Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nálezce ptačí sekerky dostane nálezné. Celkem 60 tisíc korun

Nálezce železné sekerky zdobené stříbrem z období raného středověku dostane odměnu 60.000 korun. Rozhodla o tom Rada Královéhradeckého kraje. Kulturně-historická hodnota předmětu je 600 tisíc korun, nálezce má nárok na odměnu ve výši 10 procent na základě určení Archeologického ústavu.

Nálezce našel zkorodovanou železnou sekeru-bradatici loni v květnu v lese u obce Bašnice na Jičínsku. Tzv. ptačí sekerka je široká okolo tří a dlouhá přes deset centimetrů. Nejvýraznějším výzdobným motivem jsou ptáci na těle sekery, další výzdoba je po obvodu nástroje. Archeologové stáří objevu datovali mezi 9. a 10. století.

"Nálezce správně odhadl, že by mohlo jít o cenný předmět. Obratem kontaktoval pracovníky hradeckého Muzea východních Čech, kteří zjistili, že podle způsobu provedení a výzdoby sekery jde o zcela ojedinělý nález, a to nejen v národním, ale i ve středoevropském kontextu," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Tento typ sekerky je typický pro období a oblast Velké Moravy, neobvyklá je ale kombinace jejího miniaturního provedení a výzdoby. Výzdoba je provedena technikou stříbrné tauzie (zdobení kovu kovem) a plátováním, což podle vědců na raně středověkých sekerách nebývá často. Vzhledem k jejím menším rozměrům vědci předpokládají, že šlo o předmět, který měl symbolický význam.

"Na obou stranách čepele jsou vyobrazeny dvojice ptáčků, nad nimi v místě připojení krčku je křížek a na jedné straně pod dvojicí ptáčků jsou dvě hvězdy a křížek," řekla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Po obvodu čepele prochází linie, která je v pravidelných odstupech přesekávaná čárkami. Tato linie pokračuje až na týl a stejným způsobem jsou zdobeny i násadní trny. "Na hřbetu je pět trojúhelníků, obrysy dalších tří jsou na týlu sekery," uvedla Svatoňová.

Nález je nyní majetkem Královéhradeckého kraje a v současnosti je uložen v Muzeu východních Čech v Hradci Králové, jehož zřizovatelem je kraj.

Autoři | Foto Muzeum východních Čech Hradec Králové

Štítky ČR, archeologie, správa, Královéhradecký, FOTO, sekera, Královéhradecký kraj, raný středověk, Muzeum východních Čech, Východočeši, okres Jičín, Bašnice, Martina Berdychová, Velkomoravská říše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nálezce ptačí sekerky dostane nálezné. Celkem 60 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.