Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Chce to šetřit a mít dobrý nápad, říká spoluautor Pavlišovského burgeru Matěj Horák

Matěj Horák z Hradce Králové je event manažer restaurace jako každý jiný. A stejně jako všichni ostatní se pere s aktuální situací, jak jen to jde. Společně s kolegy proto vymysleli speciální Pavlišovský burger, který je první svého druhu na světě. Jelikož pochází z Náchodska, inspirací mu byl Pavlišovský řízek.

Pavlišovský řízek je tradiční pokrm na Náchodsku a kolem Červeného Kostelce. 

„Se šéfkuchařem jsme měli ten nápad strašně dlouho,“ začíná náš rozhovor Matěj Horák. Jeho kolega Dan Rezek navíc pochází kousek od Pavlišova. U nich doma je tak Pavlišovský řízek jedno z tradičních jídel. „Vždycky si z toho dělal srandu, že udělá Pavlišovský burger. Až tahle situace nás přesvědčila k tomu, do toho skutečně jít,“ dodává Matěj. 

Stačilo tak zrealizovat nápad, který měl v hlavě několik let. „Hele, když tady dělám ty knedlíky, já toho Pavliše udělám,“ řekl šéfkuchař Dan Rezek. Tím to celé odstartoval. Matěj se mu nejdřív vysmál. „To fakt jako budeme dělat řízek v knedlíku?“ říkal si Matěj. 

Nápad je nakonec natolik pohltil, že si na první várku objednali maso z řeznictví pár kilometrů od Pavlišova. „Zelí taky farmářské, taky lokální,“ dodává Matěj. Podle společné receptury pak připravují i speciální knedlíkovou bulku.

Poprvé zkusil Matěj s Danem burger pro veřejnost připravit v pondělí. Během pěti minut bylo vyprodáno. „Čekali jsme, že nás lidi odsoudí za to, že tady patláme potraviny do sebe, ale jsme příjemně překvapení,“ oddychuje si Matěj. 

Obec Pavlišov dostala jméno podle Pavlišovského kopce, který je nedaleko. A právě Pavlišův řízek se nandával tak, aby byl co nejvíce podobný tomuto kopci. Nejdříve přišlo na talíř zelí, na něm hromada knedlíků a nakonec řízek.

„Nápad nám zachránil podnikání“

I „obyčejný“ burger a dobrý nápad dokáže v této situaci podnikatelům pomoct. Příkladem toho je i právě restaurace BB69 Hradec Králové. „Jen polovina rozvozů byla včera přesně tohle jídlo,“ doplňuje Matěj. Pavlišovský burger částečně pomohl i k tomu, že nikoho z desetičlenného personálu nemusel majitel propustit. 

Restaurace stále nemůže mluvit o žádném zisku. „Pořád se bavíme o tom, že to musíme přečkat,“ doplňuje Matěj Horák. 

Ohodnoť článek

Foto Matěj Horák

Štítky Pavlišov, pavlišovský burger, řízek Náchodsko, nácpad, podnikání, restaurace, Hradec Králové, řízek, okres Náchod, jídlo, knedlík, Červený Kostelec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chce to šetřit a mít dobrý nápad, říká spoluautor Pavlišovského burgeru Matěj Horák  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.