Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Hradec Králové má program Antivirus, dá na něj 150 milionů korun

Zastupitelé Hradce Králové včera schválili program Antivirus, jehož součástí bude vytvoření rezervy v rozpočtu města ve výši 150 milionů korun. Město vedle toho dá také deset milionů korun na podporu podnikání a osob ohrožených nouzovým stavem. Jednotlivá opatření programu mají snížit negativní dopady mimořádných opatřeních souvisejících s koronavirem na občany, podnikatele, sportovní, školské, kulturní a jiné organizace města.

"Programem Antivirus chceme pomáhat hradeckým podnikatelům, a tím i jejich zaměstnancům. Součástí programu je celá řada opatření z oblasti rozpočtu města, poplatků, sociálních věcí, školství, kultury či zaměstnanosti. Máme v plánu jej průběžně doplňovat o další nástroje," řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Rezervu Antivirus ve výši 150 milionů korun město naplní z výsledku hospodaření roku 2019.

Součástí programu je například prominutí poplatků v hodnotě asi čtyř milionů korun za užívání veřejného prostranství pro předzahrádky či kulturní akce do konce letošního roku. Město odpustí nájmy nájemcům, kteří sídlí v městských prostorách a museli v době nouzového stavu uzavřít své provozovny pro maloobchodní prodej zboží a služeb. Podmínkou prominutí nájemného je, aby žadatel nebyl k 31. prosinci 2019 dlužníkem města.

Město hodlá nadále podporovat sociální služby a sportovní aktivity dětí a mládeže. Podpoří i udržení zaměstnanosti na magistrátu a v městských organizacích. S podporou města mohou počítat městské kulturní organizace, které v době koronaviru přišly o tržby ze vstupného. Pomoc dostane i dopravní podnik, kterému přeprava lidí klesla o 90 procent.

Součástí programu Antivirus je také prominutí úhrad školkovného a za školní družinu v době nouzového stavu. Město také nebude vypovídat smlouvy na bytové a nebytové prostory z důvodu zpoždění plateb nájemného.

Hradec Králové má pro letošní rok schválený rozpočet se schodkem 101 milionů korun při příjmech 2,17 miliardy a výdajích 2,27 miliardy korun. Na vyrovnání schodku si město plánovalo vzít úvěr.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, koronavirus, hospodářství, Hradec Králové, nouzový stav, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové má program Antivirus, dá na něj 150 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.