Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

ZOO ve Dvoře Králové je kvůli koronaviru v mínusu. Chybět bude až 20 milionů korun

ZOO Dvůr Králové nad Labem čeká kvůli uzavření v době koronavirové epidemie výpadek v tržbách kolem 20 milionů korun. Zahrada kvůli tomu začala šetřit. Zoo patří Královéhradeckému kraji a s více než půl milionem návštěvníků ročně je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech.

"Odložili jsme veškeré neurgentní opravy nebo plánované navýšení platů zaměstnanců," řekl ředitel zoo Přemysl Rabas. Zatím zoo předběžně odhaduje, že výpadek výnosů za březen a duben bude asi deset milionů korun. "Výpadek za květen by mohl přesáhnout dalších deset milionů korun," řekla mluvčí safari parku Markéta Grúňová.

"Udržení standardů péče o zvířata je finančně náročné a pomáhá nám každý návštěvník, který safari park navštíví. Proto silně pociťujeme výpadky ve financování z chybějící návštěvnosti," uvedl Rabas. V rámci úspor zoo například odložila výměnu průhledné střechy v pavilonu Madagaskar a tropický les v ceně milionů korun.

Loni v březnu do zoo přišlo téměř 18 tisíc lidí, v dubnu 43 tisíc a v květnu téměř 60 tisíc návštěvníků. Vedle vstupného tvoří významnou část příjmů safari parku také výnosy z hotelu, prodeje zážitkových programů a z prodeje suvenýrů. Loni zoo zvýšila návštěvnost o 6,5 procenta na 541.902 lidí. Představovalo to nejvyšší návštěvu za posledních deset let.

Na chod safariparku má vliv i to, že nyní nelze přesunovat zvířata mezi jednotlivými zahradami. Dvorská zoo například zatím nemohla odvézt antilopy vrané do Itálie, takže pro všechna zvířata nebude mít dostatek místa ve výbězích.

Venkovní prohlídky v Safari Parku by podle vládou přijatého uvolnění omezení měly opět začít 25. května. Celá zoo by měla být přístupná od 8. června.

Safari Park žádá vládu o změnu termínu 

Zoologické zahrady v České republice žádají vládu o změnu termínu otevření zahrad. „Finanční soběstačnost zoologických zahrad je, na rozdíl od řady jiných kulturně vzdělávacích organizací, padesát, často však i osmdesát procent. Ztráty jen za březen a a duben se tak pohybují kolem 100 milion korun,“ shodují se ředitelé zahrad napříč Českou republikou. 

Podle nich lze na zoologické zahrady nahlížet stejně jako na každý jiný veřejně přístupný park. Zoo navíc mohou počty návštěvníků snadno regulovat a zajistit kontrolu na tím, aby se návštěvníci u expozic či dětských hřišť neshlukovali. 

„Podle informací našich kolegů od 3. Května otevírají významné německé zoo,“ doplňují ředitelé. Celkem 11 zoologických zahrad v České republice tak žádá vládu o změnu termínu otevření. Chtějí otevřít co nejdříve. 

Autoři | Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky ZOO, Dvůr Králové nad Labem, Safari Park, koronavirus, finance, zoologická zahrada, ZOO Dvůr Králové, Česko, Královéhradecký kraj, Přemysl Rabas, vláda, zahrada, Madagaskar, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZOO ve Dvoře Králové je kvůli koronaviru v mínusu. Chybět bude až 20 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.