Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Školy v kraji chtějí přesnější informace. Aktuální zprávy o uvolňování opatření jsou podle nich zmatek

Postup rozvolňování mimořádných opatření zavedených ve školách kvůli epidemii koronaviru hodnotí v Královéhradeckém kraji kladně hlavně zástupci vysokých a středních škol. Naopak základní školy to vnímají jako polovičaté a někdy také jako obtížně v praxi. Zástupci škol se shodují na tom, že by mělo z ministerstva školství zaznít upřesnění navrhovaných opatření. Případně jasný manuál, jak ve věci postupovat.

Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) by se po 25. květnu na první stupeň mohly vrátit děti, pro které není covid-19 rizikový a které nebydlí s nikým z ohrožených skupin lidí, tedy třeba s prarodiči. Ve školách by se děti zařadily do patnáctičlenných školních skupin. Ostatní by zatím zůstali doma, stejně jako starší či chronicky nemocní učitelé. I z toho důvodu by měla pokračovat v neomezené míře také dosavadní výuka na dálku.

"Čím víc o tom přemýšlím, tak mi to přijde naprosto nesystémové a trošku zmatečné," řekla dnes bývalá šéfka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová. Uměla by si spíše představit, že by školy učily, a děti by měly třeba dvě hodiny denně a střídaly by se skupiny podle velikosti třídy. "Vadí mi v tom ale zatím, že to je nepovinné, že učitelé vedle toho budou dál distančně vzdělávat," řekla.

"Je to zmatečné. Měl být stanoven jasný termín, kdy děti nastoupí do školy a kdy začnou školy fungovat za normálního režimu. Uvítal bych to například od 1. června," řekl ředitel ZŠ Bezručova v Hradci králové František Obr. Škola má 686 žáků a pět desítek pedagogických pracovníků.

Do základních škol by se od 25. května mohli vrátit žáci prvního stupně. Kolektivy by se měly rozdělit do skupin po 15 dětech, přičemž složení skupiny by se nemělo měnit. O nošení roušek ve skupinách by rozhodoval učitel, ve společných prostorech školy by bylo povinné. Naopak, pokud budou děti sedět v lavicích po jednom a s dostatečnými rozestupy, roušky by mít nemusely. Co se týče například obnovení chodu školních jídelen bude hlavní hygienické hledisko.

"Nošení roušek žáky vidím jako nereálné. I kdyby poslouchali a měli je, tak čtyři pět hodin v jedné roušce nemá asi moc smysl, jedině jich mít několik do zásoby," řekl Obr.

Většina středoškoláků by do konce letošního školního roku do lavic usednout neměla. "To, co zaznělo, vítám. Maturity v červnu a škola od září, to vidím jako nejlepší možné řešení, očekával jsem to. Učit na dálku zvládáme. Předpokládám, že v řádech dnů přijde ještě upřesnění, metodika, jak postupovat," řekl ředitel Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové Matěj Ondřej Havel.

Vládní opatření hodnotí spíše kladně také na Univerzitě Hradec Králové. Ale i její zástupci by přivítali zpřesnění postupu navrhovaných řešení. "Díky včerejšímu rozhodnutí vlády již víme, že s účinností od 20. dubna budeme schopni například státní závěrečné zkoušky konat standardně prezenčně, byť v souladu se speciálními opatřeními. Zároveň jsme stále připraveni zkoušet případně i distančně on-line formou. Vše je nicméně závislé na připravované novele zákona, na kterou čekáme," řekl mluvčí UHK Jakub Novák.

Do budov UHK mají nyní přístup pouze její zaměstnanci. Pro potřeby konzultací využívá univerzita různé formy e-learningu. Z celkového počtu asi 6000 studentů tvoří výjimku několik studentů, kteří na UHK docházejí za účelem dobrovolnické činnosti.

Autoři | Foto MMHK

Štítky školy, UHK, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, informace, ZŠ Bezručova, Gymnázia J.K. Tyla, základní škola, pandemie covidu-19, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Univerzita Hradec Králové, Robert Plaga, ANO 2011, Jakub Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v kraji chtějí přesnější informace. Aktuální zprávy o uvolňování opatření jsou podle nich zmatek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.