Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hasiči hledali muže, který se nevrátil z focení netopýrů z josefovského podzemí. Našli ho tam spícího ve spacáku

V jaroměřské pevnosti Josefov bylo včera časně ráno rušno. Hasiči a městští policisté museli vyrazit hledat muže, který odešel ve čtvrtek z domu fotit právě do podzemí pevnosti Josefov v Jaroměři netopýry a už se nevrátil. Kvůli podezření, že se mu mohlo něco stát, byla spuštěna pátrací akce.

Na tísňové lince přijali dispečeři hovor od ženy, která oznámila, kam její partner vyrazil a že se dosud nevrátil. V chodbách hrozí i nebezpečí závalu.  Hasiči a městská policie přivolali i Ochránce památek. Utvořili skupiny, které se vydaly na průzkum prostor. V každé skupině byl průvodce a tři hasiči. „Josefovské podzemí je velmi rozsáhlé, v chodbách není žádný signál a nefungují zde ani radiostanice, proto je komunikace během zásahu nemožná. Další skupiny dobrovolných hasičů a policistů prověřovaly, zda se osoba nenachází někde v okolí pevnosti,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová.

Muže se nakonec podařilo najít. Spal ve spacáku, když ho najednou probudily ho hlasy hasičů. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Jaroměře, profesionální jednotka s lezeckým speciálem z Náchoda a dobrovolná jednotka z Jaroměře. Kvůli tomu, že hrozilo nebezpečí závalu v podzemí vyjeli na místo i profesionální hasiči z královéhradecké centrální stanice s technickým automobilem a technickým kontejnerem. V nich mají hasiči vše potřebné, pro stabilizaci zavalených prostor.

„Ačkoliv máme k dispozici mapy a pořádáme zde taktická cvičení, podzemní komplex pod pevností Josefov čítá desítky kilometrů chodeb a je natolik komplikovaný, že bez pomoci místních průvodců ze spolku Ochránci památek pevnosti Josefov – Ravelin No. XIV bychom se jen těžko v chodbách orientovali,“ řekl velitel stanice Jaroměř npor. Pavel Petiška.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky hasiči, městská policie, netopýři, Josefov, pevnost, podzemí, zásah, Pevnost Josefov, Jaroměř, chodba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči hledali muže, který se nevrátil z focení netopýrů z josefovského podzemí. Našli ho tam spícího ve spacáku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.