Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lesníci čekají o víkendu nápor výletníků. Varují před požáry

Lesníci státních Lesů České republiky čekají o nadcházejícím prodlouženém velikonočním víkendu hodně lidí v lesích. Vyrážejí tam hlavně proto, že kvůli restrikcím v době nouzového stavu je nabídka trávení volného času omezená. Lesníci upozorňují na to, že lidé musejí v lesích dodržovat řadu pravidel, především v nich nesmějí rozdělávat oheň a kouřit.

"Lidi do lesů zveme, přístup do nich má každý. Silnou návštěvu v lesích jsme zaznamenali již o minulém víkendu. Zatím se vše obešlo bez kolizí," řekla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová. Upozornila, že riziko požárů je velké především kvůli současnému suchu. Od začátku roku ve státních lesích hořelo pětadvacetkrát, z toho patnáctkrát v posledním týdnu. Oheň zasáhl 17 hektarů a způsobil škodu za 1,3 miliony korun.

Lidé by si také měli v lesích dát pozor na lesní těžební techniku a nákladní a jiná auta, protože v lesích se stále těží dříví a sázejí se stromky. "Návštěvníci si také nesmějí dělat z lesa parkoviště. Lesní zákon stání i vjezd motorových vozidel do lesů zakazuje," uvedla mluvčí.

Zákaz vjezdu a stání vozidel v lesích platí bez ohledu na to, zda je na lesní cestě zákazová značka nebo závora. "Lesní cesty stavíme a udržujeme, abychom je mohli využít při lesnickém hospodaření. Musejí tedy vždycky zůstat průchozí a volné pro lesnickou techniku. Lidé si to neuvědomují," uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Zákaz vjezdu do lesů platí i pro řidiče čtyřkolek a motocyklů, kteří mnohdy vjíždějí do samotného lesa a narušují půdní kryt. "Zvlášť v posledních letech vyhledávají vytěžené mýtiny a paseky po kůrovcové kalamitě. Ty jsou však už často zalesněné, takže tito jezdci způsobují ještě větší škodu, a to na sazenicích, které se kvůli poškození neujmou," uvedl Vojáček.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, lesy, koronavirus, rekreace, Lesy ČR, les, Lesy České republiky, Josef Vojáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci čekají o víkendu nápor výletníků. Varují před požáry  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.