Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vláda po souhlasu Sněmovny prodloužila nouzový stav kvůli koronaviru do konce dubna

, aktualizováno 9. dubna 2020, 14:29

Vláda dnes prodloužila nouzový stav na území celé České republiky do čtvrtka 30. dubna. Nouzový stav kvůli ohrožení zdraví obyvatel epidemií nového typu koronaviru platí v Česku od 12. března od 14:00 a měl vypršet v sobotu 11. dubna. Kabinet o možnost prodloužit nouzový stav musel požádat Sněmovnu, která s tím vyslovila souhlas v úterý.

Sám kabinet může nouzový stav vyhlásit nejvýše na 30 dnů. Menšinová vláda ANO a ČSSD žádala dolní komoru o prodloužení o dalších 30 dnů, což jí doporučil Ústřední krizový štáb. Politické špičky se ale přiklonily ke kratší době. S návrhem 30. dubna přišel předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana vládu ve Sněmovně toleruje.

Na základě nouzového stavu vláda zprvu vydávala opatření k omezení svobody pohybu nebo k uzavření velké části obchodů a zákazu nabízení služeb. Následně ale většinu přeměnila na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných situací, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Státu aktuálně umožňuje mimo jiné rychle nakupovat zdravotnické ochranné prostředky, protože se nemusí řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Řidiči autobusů v uzavřených kabinách budou moci jezdit bez roušek

Řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách nebudou muset nosit roušky, stejně členové domácnosti jedoucí v jednom autě. Výjimku dostali i autisté.

Lékaři, sestry a další pracovníci ve zdravotnictví už nebudou mít zákaz čepání dovolené v době nouzového stavu

Pracovníci ve zdravotnictví už nebudou mít zakázáno čerpání dovolené po dobu nouzového stavu. Podle vlády už zákaz není nutný, řekl Vojtěch.

Vláda prodloužila omezení provozu úřadů

Vláda prodloužila omezení provozu úřadů do 19. dubna. Od 20. dubna by už měly plně fungovat, budou ale platit zvýšené hygienické nároky.

Na kuluturu bude uvolněna miliarda

Vláda kultuře zasažené opatřeními proti koronaviru uvolní miliardu. Pro nezávislé umění z toho půjde 440 milionů korun, kultura v regionech dostane 300 mililonů.

Stát dá Krajským hygienickým stanicím na odměny 165 milionů korun

Krajské hygienické stanice obdrží od státu 165 milionů korun. Peníze mají být určeny zejména na mimořádné odměny pro zaměstnance, řekl Vojtěch.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Úřad vlády ČR

Štítky nouzový stav, prodloužení, koronavir, 30. duben, vláda, Poslanecká sněmovna ČR, COVID-19, Česko, ČSSD, ANO 2011, Ústřední krizový štáb, Vojtěch Filip, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda po souhlasu Sněmovny prodloužila nouzový stav kvůli koronaviru do konce dubna  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.