Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Trutnov sníží podnikatelům zasaženým nouzovým stavem nájemné

Radnice jednatřicetitisícového Trutnova sníží nájemné z nebytových prostor podnikatelům, na která dopadla opatření státu související s epidemií nového koronaviru. Pomoc spočívá ve snížení nájemného až na deset procent s následným prominutím. Týkat se bude měsíců, kdy byl vyhlášen nouzový stav a v některých případech i delší doby. Snížené nájemné může mít v souhrnu hodnotu až 4,4 milionu korun. Rozhodla o tom dnes rada města.

"Chceme podnikatelům v této nejisté době alespoň trochu ulevit a toto je jediný nástroj, který nám to umožní," řekl starosta druhého největšího města hradeckého kraje Ivan Adamec (ODS). Omezení podnikání v době nouzového stavu se podle něj může projevit uzavíráním provozoven a propouštěním. Město by tím dlouhodobě mohlo přijít o nájemné a muselo by se starat o prázdné nemovitosti.

Nájemce s nárokem na podporu město rozdělilo do dvou skupin. Nájemci, kteří nemohli podnikat, budou mít snížený nájem na dobu měsíců s nouzovým stavem a také po další tři následující měsíce. Mělo by jít například o restaurace, provozovny služeb, obchody se sportovním zbožím, cestovní kanceláře. Nájemci, kteří mohli pracovat pouze zčásti, budou mít snížený nájem po dobu měsíců, v nichž alespoň z části byl vyhlášen nouzový stav. Půjde například o květinářství či drogérie.

Nájemci, na jejichž činnost a podnikání měl nouzový stav minimální vliv, úlevu nedostanou. Například půjde o obchody s potravinami. Úlevu nedostanou ani nájemci, jejichž činnost je převážně placena z veřejných rozpočtů, například školy.

Podpory podnikatelům řeší i jiná města v kraji. Vedení stotisícového Hradce Králové doporučilo zastupitelům města zřídit fond ve výši deset milionů korun na podporu živnostníků a drobných podnikatelů. Rada města také rozhodla, že po dobu nouzového stavu radnice v odůvodněných případech nebude uplatňovat sankce a úroky z prodlení plateb za nájem bytových a nebytových prostor a pozemků.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, hospodářství, správa, reality, firmy, Trutnov, FOTO, AUDIO, nouzový stav, Ivan Adamec, ODS, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov sníží podnikatelům zasaženým nouzovým stavem nájemné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.