Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Hradecké kavárny a hospody se snaží přežít. Zkouší okénka i rozvoz

V Hradci Králové se snaží kavárny a restaurace v kritické době přežít, jak se dá. Některé otevřely okénka pro výdej nápojů či jídel. S dodržováním vládních nařízeních v souvislosti s pobytem lidí na veřejnosti v jejich okolí většinou problémy nejsou. Maloobchody a služby jsou zavřené kvůli šířící se koronavirové nákaze od 14. března.

"Okénko jsme otevřeli před více než týdnem. Lidé docela chodí, když je pěkně, tak více," řekl Jakub Fabián z Café Na Kole, v historickém centru Hradce Králové.

I tak zaznamenal pokles tržeb přibližně o polovinu. Oproti běžnému provozu ale podle něj asi o třetinu stoupl prodej balené kávy. "Lidé se snaží předzásobit, nikdo neví, jak to bude dál," řekl Fabián. Překonat kritickou dobu mu pomáhá také sepětí se stálými zákazníky. Kavárně pomáhá v mimořádné době on-line předprodej kávy.

Hostinec Malý Růžek v Hradci Králové, specialista na pivo z malých pivovarů, otevřel okénko hned po zavedení mimořádných opatření. "Loni, když jsme dělali menší rekonstrukci hospody, jsme si nechali instalovat okénko. Lidé se mě pak ptali, na co mám to okénko? Dnes děkuji své geniální manželce, to ona mi to poradila, jak se to hodí," řekl hospodský z Malého Růžku Vladimír Doležal.

Také jim tržby klesly, odhadem o 30 procent. "Máme osm kohoutů a všechny jsme udrželi. Zákazníci si stále mohou vybrat z osmi druhů piv," řekl Doležal.

Některé hradecké restaurace a kavárny se tak postupně přizpůsobují nové situaci. Restaurace, které vaří, nabízejí hotové jídlo do krabičky s sebou, některé i pivo, spolupracují s rozvážkovými službami.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, restaurace, Královéhradecký, FOTO, Hradec Králové, kavárna, pivo, Vladimír Doležal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké kavárny a hospody se snaží přežít. Zkouší okénka i rozvoz  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.