Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Safari Park ve Dvoře Králové zavedl karanténu pro gorily

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové se rozhodla pro netradiční krok a zavedla karanténu v pavilonu goril, šimpanzů a orangutanů. Ošetřovatelé k nim mohou pouze ve výjimečných příležitostech a v ochranných oblecích. A to i přesto, že zatím nebyl prokázán přenos nemoci COVID-19 z člověka na zvíře.

Do pavilonu může vstoupit vždy jen jeden ošetřovatel. Na sobě musí mít roušku a speciální, vydezinfikované rukavice na krmení. Zároveň si hlídají od zvířat dostatečný odstup. Omezený a speciální přístup se netýká jen krmení, i veterináři dodržují zvláštní opatření. Ti provádí pouze nezbytné zákroky.

Opice mají zároveň speciálně upravený jídelníček. Ošetřovatelé jim do jídla přidávají takzvaný beta glukan na posílení imunity. Ten běžně do své stravy dostávají jen starší gorily. 

„Ošetřovatelé chodí do práce převlečeni, aby se vyhnuli setkávání v šatně. Ti kteří mají sebemenší příznaky nachlazení, zůstávají doma,“ řekla pro Mladou Frontu mluvčí zahrady Markéta Grúňová

Březen bez lidí stál zahradu miliony korun

Safari Park ve Dvoře Králové počítá i ztráty, které jsou způsobené nařízením vlády. V tuto chvíli se mluví o několika milionech korun. Na konci dubna se ale může ztráta vyšplhat i přes deset milionů korun. 

„Vstříc nám vyšlo Ministerstvo životního prostředí, které nabídlo zrychlenou možnost žádání o dotace, kterou každoročně licencovaným zoologickým zahradám poskytuje,“ dodává pro Hradeckou Drbnu Grúňová. 

Safari Park připravuje pro návštěvníky novinky 

Nová je například venkovní expozice pro hrabáče a fosy. Až se otevřou brány zahrady veřejnosti, bude na ně čekat i nově zrekonstruovaný pavilon vodních světů a ptáků, kde vznikla část Madagaskaru a tropického pralesa. A i přes opatření se v letošním roce narodí stovky mláďat. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky gorila, šimpanz, opice, karanténa, zoo, Dvůr Králové nad Labem, Safari Park, oaptření, zvířata, ZOO Dvůr Králové, pavilon, zahrada, Mladá fronta, Madagaskar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park ve Dvoře Králové zavedl karanténu pro gorily  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.