Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Správci památek v Královéhradeckém kraji se pustili do oprav a úklidu

Za normálních okolností by měla většina památek v Královéhradeckém kraji otevřeno a před sebou druhý víkend sezony. Všechno je jinak a správci hradů a zámku odložený začátek turistické sezony využívají k opravám i úklidu.

Někteří kasteláni začali natáčet virtuální prohlídky či krátká videa, které umisťují na facebookové profily, tak jako to udělali například na státním zámku v Opočně na Rychnovsku. "Velké rekonstrukce jsou zastavené, protože si na ně zámek vydělává ze vstupného. Pustili jsme se do drobné údržby za pomoci vlastních sil. Natíráme okna, dali jsme se do velkého úklidu v zámeckém parku, vyřezáváme nálety, vysazují se stromy za ty poničené vichřicí Sabine a podobně," řekl kastelán Opočna Tomáš Kořínek.

Údolní část zámeckého parku je již několik dní otevřena veřejnosti, zámek chtěl vyjít vstříc obyvatelům Opočna. "Plocha je asi 20 hektarů, takže nedochází k tomu, že by se tam lidé shlukovali. Používají roušky, nedochází k porušování vládních nařízení," řekl Kořínek.

Loni měl opočenský zámek návštěvnost téměř 50.000 lidí, letos této hranice nedosáhne, míní kastelán. "V polovině června máme naplánovaná tři velká představení, muzikály, každé pro asi 700 lidí. Od prosince jsou už vyprodaná. To je pro nás zásadní věc sezony," řekl Kořínek.

Opočenský zámek patří k pěti památkám v hradeckém kraji ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). NPÚ má v kraji ve správě také zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Ratibořice a hospital v Kuksu.

"Hospital je uzavřen. Co se týče péče o památku, tak jedeme v nezměněném režimu. Například průvodci pomáhají při úklidu, na zahradě při údržbě zeleně. Je čas uklízet tam, kde by to jinak nebylo možné. Zároveň se snažíme šetřit povozní náklady," řekl kastelán Kuksu Libor Švec.

V areálu jsou uzavřené také doplňkové služby, jako například restaurace nebo bylinkářství. Kulturní, vzdělávací akce byly do odvolání zrušeny. "Sezona měla začít, tak jako napříč hrady a zámky v ČR, poslední březnový víkend. Doufejme, že alespoň v omezeném provozu zahájíme na hlavní sezonu v době letních prázdnin," řekl Švec.

Autoři | Foto zamek-hradekunechanic.cz

Štítky ČR, koronavirus, památky, Královéhradecký, AUDIO, FOTO, úklid, Královéhradecký kraj, zámek, purkrabí, Opočno, Národní památkový ústav, Libor Švec, okres Rychnov nad Kněžnou, Zámek Opočno, Kuks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správci památek v Královéhradeckém kraji se pustili do oprav a úklidu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.