Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradečtí hasiči budou moci hasit i vodou ze zasněžování sjezdovek

Hasiči v Královéhradeckém kraji uspěli s testováním speciálních ventilů pro hašení požárů vodou ze systémů umělého zasněžování sjezdovek. Pro redukci vysokých tlaků vody v zasněžování a bezpečné napojení hadic vymysleli dvoustupňovou redukci místo původně uvažované jednostupňové. Ventily dostanou hasičské jednotky v Krkonoších a v Orlických horách. Jinde v ČR hasiči podobnou technikou nedisponují.

Použití ventilů hasiči na začátku března zkoušeli na sjezdovce na Černé hoře u Janských Lázní v Krkonoších. Menší ventil pro nižší tlaky, který byl určený pro použití v Orlických horách, fungoval bez potíží. Při použití většího ventilu pro vyšší tlaky však tlak vody zničil rozbočovač vody a hasičské hadice.

"Ačkoliv se původně zdálo řešením použít jeden redukční ventil, po praktických zkouškách a konzultacích s výrobci bylo nutné zvolit jiné řešení, a to dvoustupňovou redukci," uvedl ředitel hasičů Královéhradeckého kraje František Mencl. Hasiči proto pro další testování zapojili větší a menší ventil za sebe. Zařízení již dokázalo tlak vody zredukovat na bezpečnou úroveň umožňující napojení hadic a hašení. Oba ventily se běžně užívají v průmyslu k redukci tlaku vody v rozvodech.

Pořízení ventilů urychlily dva nedávné zimní požáry krkonošských chalup, ke kterým se hasiči s těžkou technikou nemohli dostat. Loni v únoru oheň zničil chalupu ve Velké Úpě, v domě uhořel jeden člověk. Loni v prosinci v Peci pod Sněžkou u sjezdovky Javor shořela chata Bažina. Právě Bažinu hasiči improvizovaně hasili vodou ze zasněžování. Nebylo to ale jednoduché. Kvůli velmi silnému tlaku vody jim praskly některé hadice.

Ventily by měly postupně dostat profesionální i dobrovolné jednotky hasičů ve střediscích Krkonoš a Orlických hor. Na konkrétních možnostech napojení na jednotlivé systémy zasněžování se hasiči ještě budou muset domluvit s provozovateli lyžařských areálů. Hasiči předpokládají, že na některých sjezdovkách by se zařízení dalo použít k hašení i v létě.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, hasiči, hory, Královéhradecký, sjezdovka, hadice, Krkonoše, Orlické hory, Královéhradecký kraj, Česko, Janské Lázně, Černá hora, Bažina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradečtí hasiči budou moci hasit i vodou ze zasněžování sjezdovek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.