Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vláda prodloužila omezení volného pohybu do 11. dubna. Do té doby zůstanou zavřené i restaurace

, aktualizováno 30. března 2020, 20:33

Omezení volného pohybu po celé České republice, které je jedním z opatření proti šíření nového typu koronaviru v zemi, dnes kabinet opětovně prodloužil do 11. dubna do 06:00. Sdělil to premiér Andrej Babiš (ANO). Opatření platí od 16. března, vláda ho naposledy prodloužila do středy 1. dubna. Rozšířila ho tehdy rovněž o ustanovení, podle kterého nemají lidé na veřejně dostupných místech tvořit skupinky a být nejvíce ve dvou.

Opatření omezující volný pohyb se nevztahuje například na cesty do zaměstnání, na nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými, cesty k obstarávání základních životních potřeb, do zdravotnických zařízení, dobrovolnickou či sousedskou výpomoc, na pobyty v přírodě nebo parcích a pro účast na pohřbech.

Restaurace zůstanou uzavřené do soboty 11. dubna

Vláda dnes prodloužila také zákaz, týkající se uzavření restaurací. Ten původně platil do středy. Zákaz se netýká například výdeje jídla okénkem nebo prodeje s sebou bez vstupu do provozovny. Omezení neplatí také pro provozovny, které neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb nebo vězeňských zařízení.

Vláda původně rozhodla o uzavření restaurací v sobotu 14. března v brzkých ranních hodinách. Restaurace mohou kromě výdeje okénkem jídlo také rozvážet. Zákaz se týká i hospod, pivnic, barů, vináren, kaváren či cukráren. Společně s nimi byly uzavřeny i herny a kasina.

Děti do dvou let a řidiči jedoucí sami v autě, nemusí mít roušku

Pokrývku nosu a úst nebudou při vycházení muset mít děti do dvou let a řidiči, kteří jsou v motorovém vozidle sami, řekl po jednání vlády Vojtěch.

Podnikatelé zavřených podniků mohou požádat o odklad nájemného

Podnikatelé, kteří museli kvůli nařízení vlády uzavřít provoz, budou moci požádat o odklad nájemného až o šest měsíců, tedy do září. Dlužné nájemné budou následně moci splácet v dalším období, a to až dva roky. Po dnešním jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Návrh opatření bude připravovat Havlíček spolu s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO). V následujících dnech či maximálně týdnech opatření v konečném znění předložení ke schválení vládě.

V Česku je už 25 vyléčených z COVID-19 a 23 úmrtí nakažených

Počet lidí vyléčených z nemoci COVID-19 způsobované koronavirem stoupl v Česku na 25. Vzrostl ale také počet zemřelých nakažených koronavirem, a to na 23. Nárůst počtu případů COVID-19 v Česku zatím dál zpomaluje, za dnešek k 18:30 jich zatím přibylo 125 na celkových 2942. v Královéhradeckém kraji zůstává číslo z rána stejné. Nemocných je 84. Vyléčený je tu už jeden člověk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky volný pohyb, prodloužení, 11. duben, restaurace, dítě do 2 let, rouška, COVID-19, Česko, vláda, ANO 2011, Andrej Babiš, Karel Havlíček, Marie Benešová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda prodloužila omezení volného pohybu do 11. dubna. Do té doby zůstanou zavřené i restaurace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.