Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Školy na Trutnovsku vyrábějí ochranné pomůcky i v noci

Další boj za zastavení koronavirus se v Těchto dnech odehrává na Trutnovsku. Například učitelé zde šijí roušky a zároveň vyrábí ochranné pomůcky na 3D tiskárnách. Velice často pracují až do noci. Materiál pro ně shání Svazek obci Východní Krkonoše. Materiálu ani dobrovolníku však není stále dost.

„Poptáváme 3D tiskaře, jak ze strany škol, tak i dobrovolníků, kteří disponují 3D tiskárnami. Tiskařům proplácíme náklady, tedy energie a materiál,“ říká ředitel svazku Jakub Rus. Né všichni ale mají 3D tiskárny. Ostatní dobrovolníky tak svazek rozdělí do jednotlivých základních škol. 

„U nás na škole tiskneme část obličejového štítu. Pak to odesíláme k dalšímu zpracování, je třeba k tomu ještě přidělat plexisklo a následuje distribuce,“ vysvětluje Zdeněk Heteš ze Základní školy Mládežnická v Trutnově, který ve školním areálu obsluhuje dvě tiskárny. 

Další trutnovský učitel, Václav Fišer ze ZŠ Komenského si techniku dokonce převezl domů, aby mohl nezbytné pomůcky vyrábět nonstop. „Nastavím si budíka, v noci ktomu jednou krátce vstanu kvůli nutné obsluze tiskáren a zase usnu. Díky tomu maximalizuji výrobu,” říká.

3D tiskárna jela naplno i na Základní škole Úpice-Lány. „Děláme ochranné štíty na obličej a také plastové průvlaky, které usnadňují výrobu roušek. Vyrobili jsme desítky kusů. Tiskárnu mám doma, jede i přes noc,“ říká zástupce ředitele lánské školy Jakub Huček. Výrobců ochranných štítů a brýlí je na Trutnovsku více. Jejich produkty míří do trutnovské a hradecké nemocnice nebo na stanice záchranářů. 

Na mnoha místech regionu se šijí ústenky. „S tím nápadem jsme přišly my v knihovně a dohodly se s radnicí, že budeme šít pro městské organizace i pro veřejnost. Výrobu jsme rozjely v pondělí šestnáctého března, celkem jsme ušily přes pět set roušek,“ prozrazuje Jana Šimková, ředitelka Městské knihovny vÚpici. 

Další ústenky vyráběli dobrovolníci například na úpické Základní škole Bratří Čapků nebo na Základní a mateřské škole v Radvanicích. 

Ohodnoť článek

Foto Petr Záliš

Štítky pomoc, dobrovolníci, Trutnovsko, základní škola, ochranné pomůcky, okres Trutnov, materiál, Krkonoše, Václav Fišer, Základní škola Bratří Čapků, Trutnov, ochranná pomůcka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy na Trutnovsku vyrábějí ochranné pomůcky i v noci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.