Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Nečesaný chce odškodné 20 milionů korun. Zatím dostal něco přes milión

Lukáš Nečesaný byl od roku 2013 stíhán za pokus o vraždu kadeřnice v Hořčicích. Soud ho opakovaně posílal do vězení až do března loňského roku. To ho vrchní soud pravomocně zprostil obvinění. Nečesaný tak po ministerstvu spravedlnosti žádá 20 milionu korun jako odškodné. Zatím dostal 1,2 milionů a omluvu.

„Věc odškodnění Lukáše Nečesaného jsem již rozhodli, a to počátkem minulého týdne. Žadateli jsme přiznali částečnou satisfakci za utrpěnou nemajetkovou újmu,“ řekla za ministerstvo spravedlnosti Lucie Machálková z tiskového oddělení. 

Celkem dostal nečesaný 1.217.500 korun. Za každý den ve vazbě tisíc korun, za den ve vězí pak 1,5 tisíc korun. Dalších 1,5 tisíc korun mu bylo uznáno za každý měsíc nezákonného stíhání. 

Advokát Michal Pokorný, který Nečesaného zastupuje, potvrdil, že budou i nadále žádat odškodné v celkové výši 20 milionů korun. Dalších 25 milionů korun žádají příbuzní.

„Žaloba k soudu dorazila, a to 17. března. Muž se v ní domáhá zaplacení celkem 18.782.5000 korun s úroky,“ sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Dva roky ve vězení 

Pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích se stal už v únoru 2013. Hradecké státní zastupitelství z něj obžalovalo tehdy dvacetiletého studenta gymnázia Lukáše Nečesaného. Ten měl ženu několikrát uhodit polenem do hlavy, ukrást 10 tisíc korun a utéct. 

„Jsem nevinný a na to přísahám. Je mi upřímně líto, co se stalo poškozené, ale tím pachatelem nejsem,“ tvrdil Lukáš Nečesaný u soudu. 

Pochybnosti do celého vyšetřování vnesla samotná kadeřnice. Ta Nečesaného nejdříve nepoznala, později ho ale za útočníka označila. Podle soudních znalců trpěla výpadky paměti. 

Od té doby Lukáš Nečesaný střídal pobyt ve vazbě, vězení a u soudu. Soudy po celé České republice řešili případ až do března loňského roku, kdy ho vrchní soud pravomocně zprostil obvinění. 

Lukáš Nečesaný strávil ve vězení celkem dva roky. 

Ohodnoť článek

Foto Drbna.cz

Štítky Lukáš Nečesaný, Hořice, pokus o vraždu, kadeřnice, soud, odškodné, právník, 20 milionů, ministerstvo zpravedlnosti, věznice, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nečesaný chce odškodné 20 milionů korun. Zatím dostal něco přes milión  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.