Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na podání daňového přiznání je času dost, kvůli nouzovému stavu. Nedočkavci mohou využít sběrných boxů, aby nestáli ve frontách

Ráno, se tvořily před finančním úřadem v Hradci Králové dlouhé fronty. Lidé sem mířili podat a zaplatit daň z příjmu za loňský rok, ale i daň z nabytí nemovitých věcí. V době koronavirové pandemie, kdy vláda odložila platby na daních, ale není třeba nikam spěchat.

Abyste nemuseli postávat ve frontě před finančním úřadem, připravila redakce Hradecké Drbny přehled toho, do kdy podat a zaplatit daň z příjmu , případně daň z nabytí nemovitých věcí. Obojí se v souvislosti s vyhlášením stavu nouze může podat i zaplatit o pár měsíců déle.

Podání přiznání k dani z příjmů u fyzických osob a firem

Letošní termín pro podání daňového přiznání pro fyzické a právnické osoby nebyl v letošním roce posunut, ale Ministerstvo financí v souvislosti s letošní mimořádnou událostí způsobenou šířením koronaviru, umožnilo podat přiznání k dani z příjmů až do 1. 7. 2020. V té samé lhůtě ale musíte daň i zaplatit. Hlavním cílem je zamezit na berních úřadech zvýšené koncentraci lidí v době odevzdávání daňových přiznání.

„Jde-li však o daňový subjekt, který má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem nebo jehož přiznání zpracovává daňový poradce, je lhůta pro podání v letošním roce 1. 7. 2020,“ říká ředitelka Sekce řízení úřadu a zástupkyně ředitele finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Romana Barešová.

Daňová přiznání můžete vhodit do sběrného boxu

Razítko na daňovém přiznání u kopie, která fyzické osobě zůstává, není potřeba. Před finančním úřadem tak můžete bez problémů daňové přiznání vložit do sběrného boxu. Ten je umístěn buď u vstupních dveří úřadu, případně u schránek. „Box či schránka je vždy označena a je zde uvedena informace k jakému účelu slouží. Bude-li však podatel požadovat potvrzení přijetí tohoto podání, musí zvolit jiný zákonný způsob doručení tohoto podání,“ doplňuje Barešová. Finanční úřady zpět potvrzené kopie neposílají. Daňové přiznání tak můžete zaslat doporučeně poštou.

Pouze v případě, že na podání vhozené do boxu uvedete kontaktní mobilní číslo (může být uvedeno i na obálce), zašle vám finanční úřad na toto číslo potvrzující SMS zprávu, že podání přijala.

Zpožděná daň z nabytí nemovitých věcí se pokutovat nebude

Lhůta pro podání přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí se z důvodu nouzového režimu nemění a u nabytí nemovitých věcí evidovaných v katastru nemovitostí je stanovena nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém byl v katastru nemovitostí proveden vklad. Splatnost daně, popř. zálohy na daň, souvisí se lhůtou pro podání daňového tvrzení a rovněž se neposunuje.

V souvislosti s nouzovým režimem, se ruší sankce, které by vznikly poplatníkovi v souvislosti s opožděným podáním daňového přiznání s úhradou daně, popřípadě zálohy daně, do 31. 8. 2020. Týká se to daně z nabytí nemovitých věcí, vložených do katastru a provedených katastrálními úřady v období od 1. 12. 2019 do 30. 4. 2020. „V případě nejasností doporučujeme poplatníkům telefonicky, popř. e-mailem, kontaktovat příslušného správce daně (územní pracoviště finančního úřadu)," říká Barešová.

Finanční úřady mají omezené otevírací doby

Finanční úřad pro Královéhradecký kraj má v reakci na aktuální situaci otevřená pracoviště v Hradci Králové, Trutnově, Náchodě, Jičíně a Rychnově nad Kněžnou pouze v době od 8.00 do 11.00 hodin v prostoru podatelen.

S ohledem na nařízení vlády prosíme občany, aby své záležitosti vůči úřadu řešili primárně telefonicky. K tomuto účelu jsou zřízené speciální infolinky, kde veřejnost získá potřebné informace,“ doplňuje Barešová.

Finanční úřad pro Královéhradecký kraj telefonní číslo 495 851 204
Územní pracoviště v Hradci Králové telefonní číslo 495 852 303
Územní pracoviště v Trutnově telefonní číslo 499 801 111
Územní pracoviště v Náchodě telefonní číslo 491 418 100
Územní pracoviště v Jičíně telefonní číslo 493 542 303
Územní pracoviště v Rychnově nad Kněžnou telefonní číslo 494 505 309

Vzhledem k prodloužení lhůty pro podání přiznání k dani z příjmů fyzických i právnických osob je vhodné nechat osobní návštěvu po odeznění mimořádného stavu.

Pokud ale přece jen potřebujete zaplatit daň, nebo obdobnou platbu, je lepší využít bezhotovostní úhradu. Veškeré informace o možnosti placení daní bezhotovostně nebo na poště a čísla účtů finančních úřadů jsou zveřejněny na internetových stránkách Finanční správy v sekci Placení daní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com

Štítky finanční úřad, daňové přiznání, daň z nabytí nemovitých věcí, fronta, sběrný box, daň, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Drbna.cz, Trutnov, Náchod, Jičín, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na podání daňového přiznání je času dost, kvůli nouzovému stavu. Nedočkavci mohou využít sběrných boxů, aby nestáli ve frontách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.