Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec Králové bude mít novou kaštanku. Nahradí tu, která ustoupí trati do Pardubic

Technické služby v Hradci Králové vysadí na Pražském Předměstí v Družstevní ulici novou alej. Ta má nahradit část kaštanové aleje, která ustoupí plánované druhé trati na Pardubice. Alej v Opatovické ulici se několik let snažil zachránit spolek Kaštanka.

Nyní to však vypadá, že celá její řada bude muset ustoupit a na jejím místě SŽDC vybuduje druhou trať z Hradce Králové do Pardubic. Spolek Kaštanka několik let bojoval za zachování aleje v Opatovické ulici. „Nikdy jsme nebyli proti zdvojkolejnění trati na Pardubice. Chceme ale zachovat kvalitu životnhoí prostředí v oblasti,“ řekl v minulosti Hradecké Drbně předseda spolku Kaštanka Ondřej Samek.

Vyostřenou situace mezi spolkem a SŽDC nyní alespoň částečně uklidňuje město. To chce vysadit alej novou. „Pro ni má radnice již vytipované pozemky, které jsou v majetku města a jsou v těsném sousedství původní kaštanové aleje. Rada včera schválila zadání projektové dokumentace, jejíž zpracování vyjde na zhruba 155 tisíc korun,“ řekla mluvčí města Kateřina Šmídová.

Město mělo ve hře hned několik míst, kde by mohla nová kaštanová alej vyrůst. Nejlépe z nich vyšla plocha kolem Družstevní ulice. „Vysázeno by zde mohlo být zhruba 36 stromů tak, aby pomyslně vznikla nová alej. Celkově by mohla být lokalita o rozsahu 1550 m² oživena nejen stromy, ale také vzrostlými keři, lavičkami, odpadkovými koši a stojany na kola,“ říká náměstek primátora Hradce Králové Martin Hanousek.

Marná snaha o záchranu trvala roky

Spor, který trvá už dlouho, začíná mít definitivní rozuzlení. Kaštanová alej, jenž se nachází vedle plánované vlakové dvojkolejky mezi Hradcem a Opatovicemi musí zmizet. Odstraněno bude přes tři tisíce stromů.

„Negativním vlivem záměru je nutnost kácení mimolesní zeleně. Vykáceno bude 3 805 kusů stromů (včetně jedné řady kaštanů v aleji Kaštanka v ulici Opatovická) a keře na ploše 24 550 metrů čtverečných,“ stojí ve stanovisku ministerstva životního prostředí.

Ohodnoť článek

Foto Hradecká Drbna

Štítky Kaštanka, Hradec Králové, koleje, trať, Pardubice, zeleň, spor, alej, Správa železniční dopravní cesty, strom, Martin Hanousek, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové bude mít novou kaštanku. Nahradí tu, která ustoupí trati do Pardubic  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.