Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na úřady práce v hradeckém kraji se denně hlásí desítky lidí

Úřady práce v Královéhradeckém kraji v březnu zaznamenaly nárůst počtu žádostí o registraci. Mezi žadateli převažují lidé z pohostinství, služeb, cestovního ruchu a osoby samostatně výdělečně činné. Podle ředitele úřadu Martina Horáka není pochyb, že je to způsobeno omezeními, která zavedla vláda v souvislosti s šířením koronaviru.

"Dosud bylo zvykem, že lidé přicházeli na začátku měsíce a pak byl klid. Nyní přicházejí desítky žádosti každý den, lze říci rovnoměrně. V průběhu měsíce března by za normálních okolností tolik žádostí nebylo," řekl ředitel úřadu Martin Horák.

Krajský úřad práce zaznamenal v březnu zvýšené počty žadatelů o registraci ve všech okresech hradeckého kraje, zvláště pak v první polovině měsíce na Trutnovsku, kam zasahují Krkonoše. Lyžařská střediska ukončila 14. března předčasně zimní sezonu po vládním rozhodnutí o uzavření venkovních sportovišť. Vzápětí musely zavřít hotely, penziony, restaurace, infocentra, půjčovny, welness centra a další horské atrakce. "Největší počty jsem zaznamenal na Trutnovsku v souvislosti s tím, jak musely přerušit činnost lyžařské areály a podobně," řekl Horák.

Na Rychnovsku, kde pracovní trh dlouhodobě ovlivňuje závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách, výrazný nárůst úřad zatím neeviduje. "Škodovka má pouze přerušenou výrobu, zaměstnance nechává doma. To samé platí pro agentury, které pro ni pracují," řekl Horák. O dalším vývoji rozhodne to, jak dlouho omezení potrvají. "Čím déle, tím lze předpokládat, že bude přibývat subjektů, které budou snižovat počty zaměstnanců," řekl Horák.

Podle něj bude záležet také na tom, jak se ujme vládou schválený program na ochranu zaměstnanosti. "Podle standardních modelů jsme očekávali, že v březnu nezaměstnanost půjde dolů. Na 99,9 procenta lze už teď ale říci, že stoupne, určitě půjde o desetiny procent. Otázkou je, jestli je to dočasná záležitost," řekl Horák.

V celostátním srovnání měl hradecký kraj v únoru třetí až šestou nejnižší nezaměstnanost. Nezaměstnanost v kraji v únoru klesla na 2,5 procenta z lednových 2,6 procenta. Práci k poslednímu únoru nemělo 9573 lidí.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky ČR, koronavirus, hospodářství, zaměstnanost, firmy, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Úřad práce České republiky, Martin Horák, ŠKODA AUTO a.s., okres Trutnov, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na úřady práce v hradeckém kraji se denně hlásí desítky lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.