Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

K natáčení videoklipů je Hradec Králové praktický a navíc krásný, říká písničkář Michal Horák

Michal Horák je mladý student a písničkář, který se v našem regionu neproslavil jen svými chytlavými texty, ale zároveň i videoklipy, které většinou natáčí přímo v Hradci Králové. V jednom klipu se ho snaží chytnout Pokáč, jako jeho profesor. V druhém zase dostává nakládačku od Pavly Tomicové.

Ačkoliv se zdají Michala texty a videoklipy šílené, většinou vychází z jeho vlastních zkušeností. „Já bych asi neuměl napsat písničku, která nevychází ze mě. Ono je to ve finále lehčí, když píšete a zpíváte o něčem, co znáte,“ říká během našeho rozhovoru písničkář Michal Horák. V tu chvíli mě pochopitelně napadá, jak Michal zvládá školu. V jednom klipu nezná odpověď na otázku, v druhé jde místo přednášky na pivo. „U těch přednášek je to takové špatné. Nejsou povinné. A já vždy potřebuji takovou tu motivaci, že tam musím být,“ říká Michal.

Nikdy jsem si neřekl: „To je škoda, že jsem na té přednášce nebyl.“ 

I tak se Michalovi hudba a škola daří skloubit. Například jeho singl „Je to tak“ použil jako ročníkovou práci. „Mamka po dvanácti letech měnila zaměstnání a byla z toho dost špatná. S tátou jsme jí pořád opakovali, že se nedá nic dělat. Takové ty kecy, když se něco podělá,“ vysvětluje Michal. Někdy je to zkrátka tak a nejede přesto žádný vlak – věta, kterou mamce říkal několikrát denně. „No a pak už mě jen napadlo, že to můžou zpívat děti,“ dodává Michal. 

Pochopitelně se tak ptám, zda singl na flešce profesorovi jako ročníková práce stačila. „Byla k tomu i čtyřicetistránková seminární práce, kde jsem přesně rozebral, jak jsem ty písničky s dětmi nacvičoval. Jak je to pro ně potřeba psát, jak se natáčelo…“ dodává Michal. 

Hradec Králové je srdcovka i inspirace

Většinu videoklipů ke své muzice natočil Michal v Hradci Králové. „Když chceme natáčet venku, tak je Hradec Králové jasná volba. To město je strašně krásné. Mám tu zázemí, mám tu známé, znám hromadu podniků, kde nás nechají natáčet,“ říká Michal. Z toho, jak zaujatě o městě vyprávěl je jasné, že je pro něj salón republiky srdcová záležitost. 

V několika klipech natáčel i v MHD. Například jeho singl „7:25“ je o jeho tajné lásce v lince číslo 16. Stejným spojem navíc přijede i Pokáč, coby jeho profesor, aby ho chytil a dotáhl zpět na zkoušku. Nabízí se tak otázka, zda má k lince číslo 16 nějaký vztah. „Tak já šestnáctkou skutečně jezdil. Sice jsem z Vysoké nad Labem, ale na Podzámčí jsem vždycky přestoupil a pokračoval do školy. Podobných srdcovek dávám do klipů hodně, to mě baví,“ vysvětluje Michal Horák. 

Jaké je to dostat nakládačku od Pavly Tomicové? 

Michal Horák velice často do svých videoklipů obsazuje herečku Pavlu Tomicovou. V jeho klipu k písničce „Hej této!“ dokonce hraje jeho tetu, které měl Michal hlídat křečka. Ten ale sežral magnet a připnul se na topení. Když to Pavla zjistí, Michala si podá. Pochopitelně mě tak zajímalo, jaké to je, dostat nakládačku od Pavly Tomicové. „Krásný! V tomhle případě mi dala Pavla školu divadelní nakládačky. Vždycky to odehraje ten, kdo je zrovna bitý. Pavla udělala gesto, že mi dá facku a já o to víc musel zahrát,“ vysvětluje Michal. 

Dodnes Michal vzpomíná na to, jaká zábava to byla, nechat se mlátit od Pavly. Zároveň ale přiznává, že tenhle příběh se nestal jemu, ale kamarádovi. „Můj křeček magnet nikdy nesežral,“ říká s úsměvem Michal. 

Natáčení v Hradci Králové je makačka 

„Já jsem se paradoxně daleko víc potloukl, když jsem točil v 7:25,“ přiznává Michal. Hned mě bylo jasné, na jakou část klipu naráží. Je to záběr, kdy vyskakuje z autobusu. „To jsme točili asi hodinu. Vždycky jsem musel vylézt na takový kontejner a pak skočit do matrací. Ty jsou ale úplně k ničemu, vždycky jsem se strašně potloukl,“ vzpomíná Michal. 

Ve videoklipu k singlu „Netuším“ zase utíká před Pokáčem, který hraje jeho profesora. Sprintem běhá po Moravském Předměstí, Jiráskovými sady a vybíhá i schody od zimního stadionu na Pivovarské náměstí. „Ty jo… Ty jsem nevyběhl jenom jednou,“ říká se strachem, že to bude muset někdy absolvovat znovu, Michal. 

Kdy budeme moct vidět Michala Horáka na živo nikdo neví. Vše bude záležet na tom, jak dlouho budou trvat opatření vlády a aktuální situace kolem viru COVID-19. Vystoupit má například na festivalu Majáles v Hradci Králové. 

Michala kromě hudby baví i adrenalinové sporty. A právě o tom by měl být jeho další klip. „Nechci nic prozrazovat, ale další klip by měl mít něco společného právě s tímhle. Ještě nechci nic prozrazovat, ale myslím si, že to bude pecka,“ říká Michal.

Doufejme tak, že se v něm nebude zpívat „Hej teto, já se zabil…“ 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magdalena Fedorková

Štítky Michal Horák, rozhovor, písničkář, student, videoklip, Hradec Králové, Pavla Tomicová, Netuším, Hejt teto!, Pokáč, přednáška, singl, majáles

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K natáčení videoklipů je Hradec Králové praktický a navíc krásný, říká písničkář Michal Horák  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.