Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Gumárny Saar Gummi od pondělí omezí výrobu, propustí 180 lidí

Gumárny Saar Gummi Czech z Červeného Kostelce, které patří k evropským lídrům výroby pryžových těsnění do aut, od pondělí 23. března omezí výrobu. Firma také přibližně 15 procent z 1150 pracovníků propustí, především půjde o agenturní zaměstnance. Důvodem je zastavení či omezení výroby u zákazníků firmy v souvislosti s epidemií nemoci COVID-19. Podnik patří k největším zaměstnavatelům na Náchodsku.

"V následujících dvou až třech týdnech bude větší část firmy zavřena a budeme vyrábět jen pro několik spíše menších zákazníků, kteří svoji výrobu zatím nepřerušili," řekl generální ředitel firmy Jan Tichý. Organizace pokračující výroby přejde od pondělí z nepřetržitého na třísměnný provoz.

Počet pracovníků firmy by měl klesnout z nynějších 1150 na 970 lidí. Propuštění se bude týkat především agenturních pracovníků, pracovníků v chráněných dílnách, lidí ve výkonu trestu a lidí v dalších úzce spolupracujících firmách, kterých je nyní celkem asi 250. Z nich by po propouštění mělo v Saar Gummi zůstat 140. Kmenový stav 900 zaměstnanců se sníží asi o osm procent. "Do snížení započítáváme i zrušené nástupy a výpovědi ve zkušební době," uvedl Tichý.

Zaměstnancům, kteří nebudou dočasně potřeba ve výrobě a v dalších odděleních firmy, společnost dá placené volno se mzdou ve výši 75 procent průměru a navíc sociální příplatek odstupňovaný podle zastávané pozice. Například v nejnižší platové třídě to budou 2000 korun. Nižší příplatek dostanou pracovníci v několika dalších nižších platových třídách.

Gumárny dosahují ročních tržeb přes čtyři miliardy korun. Podnik vybavuje těsněním dveří a dalších dílů karoserie každý čtvrtý v Evropě vyrobený osobní automobil. Mezi hlavní zákazníky firmy patří skupina Volkswagen, Ford, BMW, Daimler - Mercedes a PSA.

Společnost je klíčovým závodem světové skupiny SaarGummi, která od roku 2011 patří čínskému koncernu CQLT

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, automoto, koronavirus, firmy, Saar Gummi Czech, výroba, okres Náchod, Červený Kostelec, Jan Tichý, Saar Gummi, BMW, Volkswagen, Mercedes-Benz, Ford Motor Company, Daimler AG

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gumárny Saar Gummi od pondělí omezí výrobu, propustí 180 lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.