Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na výpomoc do nemocnic v Královéhradeckém kraji se hlásí desítky mediků

Na výpomoc do nemocnic v Královéhradeckém kraji se přihlásilo více než 90 mediků a studentů zdravotnických škol. Nemocnicím kvůli domácím karanténám a ošetřováním chybějí desítky zaměstnanců. Některé připravují pro zaměstnance hlídání jejich dětí. Žádná z nich dosud nemusela výrazně omezit provoz. Od středy jsou zavřené všechny školy kromě školek.

FN Hradec Králové evidovala k 12. březnu v režimu karantény nebo ošetřování zhruba šest desítek zaměstnanců z celkového počtu přesahujícího 5000. "Fakultní nemocnice zrušila zahraniční služební cesty všech zaměstnanců, ředitel oslovil studenty Lékařské fakulty UK v Hradci Králové s možností praxe v nemocnici. Přihlásilo se zhruba 90 mediků," uvedl mluvčí FN Hradec Králové Jakub Sochor.

Ve FN Hradec Králové od 10. března platí zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních s výjimkou dětských oddělení, porodnického oddělení a u pacientů s omezenou svéprávností a v paliativní léčbě. V areálu nemocnice jsou stojany s dezinfekcí, při vstupu do areálu i na jednotlivých objektech nemocnice informace pro pacienty s podezřením na koronavirus. Na všech místech předpokládaného prvního kontaktu s nemocnými COVID-19 jsou potřebné ochranné pomůcky, uvedla nemocnice.

S personálními problémy se potýkají některá oddělení krajských nemocnic. Například jičínská nemocnice kvůli nedostatku sester omezuje provoz kardiologie. Oblastní nemocnice Trutnov omezuje provoz ortopedických ambulancí, kde kvůli nepřítomnosti jedné sestry bude v provozu jedna ambulance ze dvou.

Krajské nemocnice aktuálně inzerují nabídky práce sanitáře nebo ošetřovatele formou brigády všem studentům zdravotnických oborů. "Hlásí se nám jich zatím řádově jednotky," řekla mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

Nemocnice má kraj v Trutnově, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i Rychnov nad Kněžnou. I v nich jsou omezené návštěvy a zavedená preventivní opatření.

Hradecký kraj, který každým dnem čeká dodávku ochranných pomůcek pro praktické lékaře, stomatology, ambulantní specialisty a lékárníky, má už hotové schéma distribučních míst tohoto materiálu. Pro aktuální informace o distribuci je k dispozici telefonní číslo 702 238 333, případně e-mailová adresa info@kr-kralovehradecky.cz.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor, Hradec Králové, Oblastní nemocnice Trutnov a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na výpomoc do nemocnic v Královéhradeckém kraji se hlásí desítky mediků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.