Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvůli koronaviru zavřou školy. Stát ode dneška zakáže také akce nad 100 účastníků

, aktualizováno 10. března 2020, 13:39

Koronavirus si v Česku vyžádal další mimořádná opatření. Po dnešním jednání ministerstvo zdravotnictví s účinností od úterní šesté hodiny večerní zakazuje kulturní a sportovní akce nad sto osob, zavírají se od středy také všechny základní, střední a vyšší odborné školy. Informaci potvrdil premiér Andrej Babiš.

Zákaz se týká divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, stejně tak sportovních či náboženských akcí, a to veřejných i soukromých s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob. Opatření bude platit do odvolání. Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů.

Bezpečnostní rada státu rozhodla od středy zrušit kvůli koronaviru výuku v základních, středních a vyšších odborných školách. Mateřských škol se zrušení výuky od středy nebude týkat. Nejde podle něj o velké kolektivy dětí, navíc by to mělo dopad na rodiče.

"Chceme, aby lidi chodili do práce, aby ekonomika šlapala. To je základ," zdůraznil Andrej Babiš s tím, že pak mají být rodiče doma s rodinou. Odpověděl tak na dotaz, zda vláda zvažovala dopad na zaměstnavatele při uzavření škol. Opatření má zabránit šíření nákazy.

Hradecký Mountfield hraje bez fanoušků

Omezení se týká i sportovních událostí a hokejové extraligy. „Hraje se do počtu diváků, který vláda stanovila. Na zápasu může být maximálně 100 přihlížejících diváků Nepočítají se do nich zaměstnanci hal a zimních stadionů, televizí ani akreditovaných novinářů,“ řekl prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Dnešní hokejový zápas Hradec Králové odehraje, pouze bez diváků. „Těm pochopitelně bude vráceno vstupné v plné výši,“ říká za klub marketingový manažer Jan Vavřina.

Hokejový klub HC Stadion Vrchlabí odehraje dnešní přátelský zápas bez fanoušků

Dnešní přátelské utkání mezi hokejisty Stadionu a Kozly z Kolína, se odehraje od 18:00 bez diváků. Klub respektuje rozhodnutí ministerstva zdravotnictví.

„Každému, kdo si koupil vstupenky pomocí online prodeje, se vstupné automaticky vrátí na bankovní účet, ze kterého byl nákup uskutečněn. O dalším průběhu a dopadu na play-off vás budeme informovat,“ je uvedeno na webu vrchlabského hokejového klubu.

Uzavírá se i Hrádek u Nechanic nebo zámek v Náchodě

Národní památkový ústav uzavřel památkové objekty s celoročním provozem a odkládá i zahájení hlavní návštěvnické sezony na neurčito. Ve východních Čechách se to týká například barokního hospitálu Kuks, zámku Hrádek u Nechanic, zámků v Náchodě a Opočně nebo Ratibořic.

Česko má zatím 40 lidí nakažených novým typem koronaviru, oznámil dnes ráno na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Přes noc přibyly další dva případy, oba mají vazbu na severní Itálii.

Policisté na vybraných deseti hraničních přechodech na jihu a západě země zkontrolovali za uplynulých 24 hodin 35 834 vozidel, přičemž 65 aut odstavili s podezřením na koronavirus.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Hradec Králové, omezení, akce, Babiš, vláda, Královéhradecký kraj, COVID-19, Andrej Babiš, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Mountfield Hradec Králové, Bezpečnostní rada státu, Adam Vojtěch, Tomáš Král, Extraliga ledního hoke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru zavřou školy. Stát ode dneška zakáže také akce nad 100 účastníků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.