Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Univerzita Hradec Králové udělí čestný doktorát Marku Ebenovi

Za mimořádný přínos v oblasti českého jazyka a literatury převezme oblíbený herec a moderátor Marek Eben čestný titul doctor honoris causa a Zlatou medaili Univerzity Hradec Králové (UHK). Stane se tak již desátým čestným doktorem UHK.

Promoční akt se koná 25. března 2020 od 14 hodin v aule Objektu společné výuky UHK v Hradecké ulici 1227. Mimořádný přínos Marka Ebena českému jazyku a literatuře potvrdila Vědecká rada Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové (PdF UHK). 

„Marka Ebena považujeme za vzor našim studentům i vyučujícím. Obdivujeme jeho kultivovaný projev, který vyniká nejenom jazykovými a řečnickými kompetencemi, ale i detailní znalostí představovaného tématu. Současně je jeho projev charakterizován respektem k partnerovi dialogu, divákovi, posluchači. Oceňujeme jeho původní tvorbu v oblasti hudební a literární. Vyzdvihnout je však také třeba jeho vysoký morální kredit, který osvědčil nejenom svými nekompromisními postoji v dobách minulého režimu, kdy byla jeho rodina především kvůli duchovnímu rozměru tvorby jeho otce částečně omezována, ale i v soukromém životě,“ vysvětluje důvody udělení čestného doktorátu a Zlaté medaile UHK děkan PdF UHK František Vaníček

V šedesátileté historii Univerzity Hradec Králové půjde o udělení teprve desátého čestného doktorátu, jehož nositel může dle zákona za svým jménem uvádět zkratku dr.h.c. „Před dvěma lety poprvé svého práva navrhnout osobnost s mimořádným přínosem společnosti využila Fakulta informatiky a managementu, a to v případě Ing. Jana Petrofa. V minulosti dále Zlatou medaili UHK a čestný doktorát získali třeba již zesnulý královéhradecký biskup Karel Otčenášek nebo arcibiskup pražský a primas český Dominik Duka. Asi nejznámějším nositelem Zlaté medaile UHK a čestného doktorátu je pak v roce 2015 promovaný Zdeněk Svěrák,“ přibližuje historii oceňování rektor UHK Kamil Kuča s tím, že mezi hosty budou přední představitelé českých vysokých škol a další významní hosté.  

Slavnostní promoční akt je přístupný i veřejnosti, zároveň bude živě přenášen na facebookový profil Univerzity Hradec Králové a v případě naplnění kapacity auly jej bude možné živě sledovat na obrazovkách v přilehlých učebnách. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky UHK, Hradec Králové, univerzita, tisková zpráva, Univerzita Hradec Králové, Marek Eben, zlatá medaile, Portable Document Format, Dominik Duka, Zdeněk Svěrák, Karel Otčenášek, František Vaníček, Kamil Kuča

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Hradec Králové udělí čestný doktorát Marku Ebenovi  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.