Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Hradecký soud řeší kauzu nezdaněného tabáku se škodou přesahující 69 milionů

Krajský soud v Hradci Králové začal projednávat rozsáhlý případ organizované zločinecké skupiny zapojené do nelegálního obchodu s tabákem a krácení daně. Státu údajně vznikla škoda přes 69 milionů na nepřiznané a nezaplacené spotřební daní z tabákových výrobků. Případ spadá do doby nejméně od ledna 2017 do prosince 2018.

"Je obžalováno celkem 25 fyzických osob, z toho 20 osob ze zločinu účast na organizované zločinecké skupině a ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a zbylých pět osob ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby," uvedl mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek. Na trestné činnosti se obžalovaní podíleli různou měrou, některým hrozí až 13 let vězení.

Skupina podle spisu dovezla z Německa do Česka nejméně 30 tun nezdaněného tabáku. "Jedná se o dovážení surového tabáku, jeho následné rozdělení, zpracování a distribuci koncovým spotřebitelům, čímž státu vznikla škoda na zkrácené spotřební dani z tabákových výrobků v řádech desítek milionů korun," řekl státní zástupce Petr Babka.

Podle něj existovala mezi obžalovanými hierarchická struktura. "V rámci skupiny byly udělovány pokyny, jak s majetkem nakládat," řekl Babka.

Skupina údajně působila v několika evropských zemích, nejméně v Německu, Česku a Polsku a byla rozdělena do dvou větví. "Věděli o sobě, řízení bylo centrální," řekl Babka.

V tzv. západní větvi vznikla podle spisu škoda ve výši 46 milionů korun a ve východní přes 22 milionů. Západní větev případů se týká především Plzeňského, Ústeckého a Karlovarského kraje a východní zejména Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského kraje a kraje Vysočina.

"Nikomu ale taková škoda není kladena za vinu, obohacení bylo řádově nižší," řekl Babka.

Zpracovaný tabák ke kouření byl distribuován především v prodejnách označených "Svět tabáku", provozovaných společností Oxbow Group, nebo při pouličním prodeji stálým a ověřeným koncovým zákazníkům, uvádí obžaloba.

Při domovních a dalších prohlídkách bylo zabaveno mimo jiné 2,2 tuny surového a částečně nařezaného tabáku, profesionální řezačky tabáku, 3,5 milionu korun v hotovosti a půlkilogramová zlatá cihla. Zajistili i Audi nebo rodinný dům v hodnotě zhruba čtyři miliony korun.

Líčení naplánované s přestávkami do léta začalo v největší jednací místnosti krajského soudu v budově v centru Hradce Králové. Kauza spadá do kompetence krajské pobočky v Pardubicích.

Autoři | Foto Liberecká Drbna

Štítky ČR, EU, soud, tabák, daně, Hradec Králové, daň, Krajský soud v Hradci Králové, Německo, Česko, Jan Kulhánek, Audi, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký soud řeší kauzu nezdaněného tabáku se škodou přesahující 69 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.