Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

15 procent mostů v Královéhradeckém kraji je ve špatném stavu

Z celkového počtu 868 mostů ve vlastnictví Královéhradeckého kraje je ve špatném nebo havarijním stavu 15 procent z nich. Do kategorie mostu ve špatném stavu spadá sto mostů, ve velmi špatném je 31 a v havarijním stavu jsou dva mosty. Kraj na opravy mostů vynakládá v průměru 64 milionů korun ročně, což je nedostatečné, vyplynulo z vyjádření zástupců hejtmanství.

V havarijním stavu je most na silnici třetí třídy v obci Železnice na Jičínsku a most na silnici stejné kategorie v Čermné nad Orlicí, v části Číčová na Rychnovsku.

Při 192 prohlídkách mostů kraj loni zjistil, že u devíti mostů je nutné vypracovat statický propočet zatížitelnosti, u stejného počtu mostů diagnostický průzkum a vypracovat projektovou dokumentaci pro rekonstrukce nebo opravy je potřeba u 58 mostů.

V roce 2019 se diagnostický průzkum dělal u mostů v Lázních Bělohrad, Miletíně, Velké Úpě, Peci pod Sněžkou, Třebechovicích pod Orebem, Havlovicích, Libňatově, Jedlové, Nechanicích, Metličanech, Smidarech, Lhotě, Adršpachu, Ratibořicích, Rybné nad Zdobnicí a Hlušicích. Na mosty v Kounově a Albrechticích se dělal také statický výpočet zatížitelnosti.

Například na most v Albrechticích byl omezen vjezd vozidel o hmotnosti vyšší než šest tun na nápravu. "Kraj intenzivně jedná, aby tato rekonstrukce mohla začít co nejdříve, a snaží se zajistit poslední pozemek, který ke stavbě potřebuje," uvedl Michal Friček z kanceláře hejtmana.

Připravuje se také rekonstrukce mostu v Ratibořicích, Libňatově nebo Jedlové.

V roce 2019 kraj téměř za 40 milionů korun opravil sedm mostů, z roku 2018 do loňska přešla trojice mostů, jejichž stavby vyšly téměř na 90 milionů korun. Do letoška přechází rekonstrukce mostu v Říčkách a letos začíná dalších pět staveb v hodnotě téměř 80 milionů korun.

Autoři | Foto Hradecká Drbna

Štítky ČR, správa, silnice, stavby, most, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, rekonstrukce, okres Jičín, Čermná nad Orlicí, okres Rychnov nad Kněžnou, Číčová, Ratibořice, Albrechtice, Lázně Bělohrad, Miletín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

15 procent mostů v Královéhradeckém kraji je ve špatném stavu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.