Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Nemocnice hradeckého kraje spustí speciální odběrová místa.Vznikl i tým, který vyjede za pacientem s podezřením na koronavirus

, aktualizováno 3. března 2020, 15:44

Královéhradecký kraj dnes ve svých nemocnicích spustí kvůli riziku koronaviru provoz speciálních odběrových míst pro lidi, kteří se vrátí z rizikových oblastí a nedodrží postupy stanovené hygieniky, tedy aby zůstali doma a nejprve telefonicky kontaktovali lékaře.

Odběrová místa nazývejme laboratořemi, kde lékař, sestra provedou odběry. Cílem je, aby lidé nebloudili po nemocnicích, aby při vstupu do areálu jasně viděli zřetelně označené místo, kam jít," řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Kraj dosud ve svých zdravotnických zařízeních omezení návštěv nezavedl.

Jediná infekční klinika v hradeckém kraji je ve státní Fakultní nemocnici (FN) Hradec Králové a kraj neuvažuje o zřízení infekčních lůžek ve svých nemocnicích. Kraj je ale připraven FN pomoci.

Infikovaní pacienti budou podle hejtmana ve fakultní nemocnici. Pokud by potřebovala uvolnit nějakou část, mohli by se například pacienti na umělé plicní ventilaci přesunout do jiných krajských nemocnic," řekl Štěpán.

Krajské nemocnice mají podle něj zásoby ochranných pomůcek proti koronaviru na dva měsíce běžného provozu.

V Královéhradeckém kraji také vznikl tým zdravotnické záchranné služby, který je schopen vyjet za pacientem s podezřením na koronavirus, odebere vzorky a převeze jej na specializované zdravotnické pracoviště.

K dnešnímu ránu bylo v Královéhradeckém kraji z rozhodnutí hygieniků v preventivní domácí karanténě 81 lidí. Celkem byla dosud preventivní karanténa v kraji nařízena 103 lidem. U 22 z nich již izolace skončila s pominutím inkubační doby.

Dosud bylo v kraji na koronavirus testováno šest lidí, vždy s negativním výsledkem.

Na vybraných klinikách hradecké fakultní nemocnice platí zákaz návštěv

Fakultní nemocnice v Hradci Králové dnes kvůli riziku koronaviru preventivně zakázala návštěvy na vybraných klinikách a pracovištích. Opatření bude platit do odvolání.

Zákaz návštěv platí ve fakultní nemocnici na všech jednotkách intenzivní péče, na odděleních na IV. interní hematologické klinice, na klinice onkologie a radioterapie, na plicní klinice a na klinice infekčních nemocí. Návštěvy nesmí ani na oddělení F, G a H na III. interní gerontometabolické klinice.

Nemocnice Královéhradeckého kraje zatím zákaz návštěv nevyhlásily. Podle mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilové se ale dá předpokládat, že omezení zavedeno bude.

Už v pondělí zakázala návštěvy na všech odděleních soukromá nemocnice ve Vrchlabí na Trutnovsku.

Čtete také:

Autoři | Foto Budějcka Drbna

Štítky ČR, správa, zdraví, nemocnice, koronavirus, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, COVID-19, pacient, Jiří Štěpán, ČSSD, Hradec Králové, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje a.s., Nemocnice Vrchlabí, s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice hradeckého kraje spustí speciální odběrová místa.Vznikl i tým, který vyjede za pacientem s podezřením na koronavirus  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.