Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

I pátý testovaný v Hradci Králové má test na koronavirus negativní. Česko už má celkem pět nakažených

, aktualizováno 3. března 2020, 9:00

Od neděle, kdy se nemoc v České republice poprvé potvrdila, šlo o druhého pacienta s podezřením na kronavirus v Hradci Králové. Celkem se v Královéhradeckém kraji testovalo pět pacientů.

„Pacientovi, který se vrátil z rizikové oblasti v Itálii a měl teplotu, byl odebrán vzorek krve v rámci diagnostiky. Jeho transport do Národní referenční laboratoře se stihl ještě včera odpoledne,“ řekl lékařský náměstek Zdeněk Tušil. Krátce před desátou hodinou přišla lékařská zpráva. Výsledek testu byl i v tomto případě negativní.

„Do dnešního dne bylo v Královéhradeckém kraji testováno celkem pět pacientů,“ sdělila mluvčí Krajské Hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí

Co dělat v případě obtíží 

Krajští hygienici na svých webových stránkách zveřejnili informační telefonní linky, kam se lze obrátit v případě, že lidé potřebují radu v souvislosti s koronavirem. Doporučují lidem, kteří se vrátí z ohrožených oblastí a jsou bez zdravotních obtíží, aby využili e-mailovu adresu koronavirus@khshk.cz. V tomto případě by měli v odeslaném e-mailu uvést své bydliště, mobilní telefon a přesné místo, ze kterého se vrací. K dispozici jsou také infolinky krajské hygienické stanice, v pracovní dny od 8:00 do 16:00 na telefonním čísle 495 058 111 a mimo pracovní dny od 9:00 do 17:00 na 721 417 310.

V případě zdravotních obtíží a návratu z rizikových oblastí by měli lidé volat infekční kliniku Fakultní nemocnice Hradec Králové v pracovní době od 7:30 do 15:30 na telefonní číslo 601 130 894 a mimopracovní dobu od 15:30 do 7:30 na 721 417 310. Pro získání obecných informací lze volat na nepřetržitou infolinku Státního zdravotního ústavu 724 810 106 nebo 725 191 367.

Česko má pátého nakaženého 

Třiapadesátiletá žena, která minulý týden navštívila Itálii leží v nemocnici v Ústí nad Labem. Bydlela ve stejném hotelu jako nakažený muž z Děčína. To, že je nemocná lékaři potvrdili v pondělí večer. 

Poslední pacientkou je spolubydlící nemocné studentky, které je od neděle v Nemocnici na Bulovce. Jde o ženu z Ekvádoru, jejíž první test byl negativní.

„Jsou to případy, které jsme očekávali. Hygienici dohledávají osoby, se kterými přišli nakažení do kontaktu a je v dané situaci pozitivní, že se nám to daří a zatím v ČR nemáme další zcela nové případy,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Koronavirus u předchozích třech pacientů včera v noci potvrdila berlínská laboratoř. Vzorky dalších dvou byly taktéž odeslány na potvrzení ze strany německých kolegů. Předpokládáme, že výsledky budou do 24 hodin.

„Jsme rádi, že u všech pacientů je mírný průběh. Na případu ženy z Ekvádoru vidíme, že musíme testy opakovat, protože je zde několikadenní inkubační doba. Současně nemůžeme testovat každého na přání, protože by testy mohly dávat falešně negativní výsledky, je nutná indikace epidemiologa,“ dodal ministr.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) kvůli nemoci navrhoval vyhlásit v zemi nouzový stav. Tento návrh však zatím premiér Andrej Babiš (ANO) nepodporuje. Podle šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) takové omezení zatím není potřeba. 

Ohodnoť článek

Foto Armáda ČR

Štítky koronavirus, Česko, nepotvrzeno, nemocní, Hradec Králové, fnhk, pacient, COVID-19, Královéhradecký kraj, Itálie, Krajská hygienická stanice, Adam Vojtěch, ANO 2011, Ekvádor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I pátý testovaný v Hradci Králové má test na koronavirus negativní. Česko už má celkem pět nakažených  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.