Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradecká ODS pohrozila rozpadem koalice kvůli návštěvě Babiše v Královéhradeckém kraji

Zástupci ODS v Hradci Králové pohrozili v souvislosti se středeční návštěvou premiéra Andreje Babiše (ANO) v Královéhradeckém kraji rozpadem koalice na místní radnici. Oblastní sdružení ODS kritizuje své koaliční partnery z hnutí ANO, že se podíleli na přípravě a průběhu návštěvy premiéra v krajském městě, a tím obešli primátora Alexandra Hrabálka (ODS) a ODS.

Premiér s dalšími členy vlády navštívil v kraji několik míst, mimo jiné byl ve fotbalovém klubu FC Hradec Králové, který vlastní město. Město připravuje stavbu fotbalové arény za více než 600 milionů korun na místě nevyhovujícího všesportovního stadionu.

"Je to věc, kterou si v rámci koalice budeme muset velmi jasně vyříkat. Nedokážu si představit pokračování koalice, kde se jeden partner takto chová k druhému. Je to vážné ohrožení vzájemné důvěry i samotného koaličního projektu," uvedl předseda klubu městských zastupitelů za ODS Martin Soukup (ODS).

Ačkoliv byla návštěva ohlášena jako návštěva premiéra, skutečný průběh cesty měl charakter spíše předvolební agitace, uvedla ODS v prohlášení.

Náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová (ANO) kritiku odmítla. Podle ní byl primátor o termínu návštěvy premiéra informován. "Kritika je neopodstatněná. ODS o tom věděla, byla to pracovní návštěva pana premiéra a na jednotlivých setkáních (ve městě) se podílely i špičky ODS. Škoda, že si to musíme takto vyřizovat přes média," řekla Štayrová.

ODS v tiskovém prohlášení kritizuje i to, že šlo o akci placenou z veřejných prostředků, přičemž nesla znaky stranického turné, kde premiéra doprovázeli ministři, poslanci a další představitelé zvolení za ANO a k setkání s premiérem přitom nebyl pozván nejen hradecký hradecký primátor, ale ani hejtman kraje Jiří Štěpán (ČSSD). "To samo o sobě vypadá jako účelová selekce politických oponentů, což je věc, kterou si Andrej Babiš může dovolit na stranické, nikoliv na premiérské návštěvě," uvedl Soukup.

V Hradci Králové vládne koalice ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Koalice má v zastupitelstvu nejtěsnější většinu 19 hlasů ze 37.

Autoři | Foto Drbna.cz

Štítky ČR, správa, ODS, ANO, Babiš, Hradec Králové, návštěva, koalice, Andrej Babiš, ANO 2011, Královéhradecký kraj, primátor, Alexandr Hrabálek, Martin Soukup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká ODS pohrozila rozpadem koalice kvůli návštěvě Babiše v Královéhradeckém kraji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.