Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na hřebenech Krkonoš hrozí silný vítr. Tvoří se tu i závěje

Horská služba Krkonoše varuje před závějemi na hřebenech hor i před silným větrem, který ráno dosahoval rychlosti v průměru 79,2 km/h. Lidé by se na hřebenech měli držet tyčového značení, uvedla dnes krkonošská horská služba. Horní úsek kabinové lanovky na Sněžku se ráno kvůli větru nerozjel.

V provozu může být do rychlosti větru 60 km/h, uvedla na webu lanová dráha. Lanovka má dva úseky, dolní Pec pod Sněžkou-Růžová hora a horní Růžová hora-Sněžka.

"Přes noc napadlo zhruba 20 centimetrů sněhu a foukal vítr, mohou být místy závěje. Lidé tak mohou zapadnout místy až po pás do sněhu," řekl náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno sedm pod nulou, mlha a 122 centimetru sněhu z toho asi čtvrt metru nového. Podle polské horské služby bylo ráno na Sněžce minus 8,5 stupně, pocitová teplota kvůli silnému větru minus 16 stupňů Celsia. Vítr dosahoval rychlosti přes 70 kilometrů v hodině.

V Krkonoších v lavinových katastrech platí druhý mírný stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Na hřebenech Krkonoš je 50 až 120 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích a ve žlabech. Tam se mohou vyskytnout deskové laviny z navátého sněhu.

"Za posledních 24 hodin napadlo za působení severního, později severozápadního větru asi 20 centimetrů sněhu a stále sněží. Nový sníh se ukládá na silnou ledovou krustu, která se vytvořila při střídání kladných a záporných teplot na začátku tohoto týdne," uvedl dnes ráno Jan Doubek z krkonošské horské služby.

Uvolnění laviny hrozí jen výjimečně, a to zejména na strmých svazích. Většinou se zastaví ještě na svahu. Horská služba varuje před pohybem hlavně na svazích se sklonem nad 35 stupňů.

Podle meteorologů by dnes v Královéhradeckém kraji měla převažovat proměnlivá oblačnost se sněhovými přeháňkami, v polohách pod 300 metrů i srážky smíšené nebo dešťové. Později odpoledne od západu by měly srážky slábnout, k večeru a večer ustávat. Nejvyšší denní teploty budou nad nulou mezi dvěma až pěti stupni Celsia, ale v 1000 metrech na horách kolem minus dvou stupňů. Vítr bude k večeru slábnout.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, turistika, lavina, lanovky, Krkonoše, horská služba, vichřice, Sněžka, svah, Luční bouda, Jan Doubek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hřebenech Krkonoš hrozí silný vítr. Tvoří se tu i závěje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.