Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obce kolem Hradce Králové dostanou peníze na zajištění autobusové dopravy

Finanční podporu na zajištění autobusové dopravy a spojů městské hromadné dopravy dostanou obce sousedící s Hradcem Králové. 1,6 milionů korun Královéhradecký kraj pošle do Bělče nad Orlicí, Divce, Lochenic, Předměřic nad Labem, Stěžer a Vysoké Nad Labem.

Dopravní podnik Hradec Králové od 1. ledna letošního roku zdražil obcím kolem krajské metropole poplatek za jeden kilometr. Ten se zvedl z 19,50 na rovných 30 korun. Dotčené obce tak potřebují rozdíl dorovnat. „Královéhradecký kraj má za povinnost zajistit veřejnou dopravu ve všech oblastech regionu. Tímto rozhodnutím tak vycházíme vstříc požadavkům dotčených obcí,“ řekl náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). 

Například do Bělče nad Orlicí jezdí linka číslo 17 několikrát denně. Kraj tak poskytne dotace na čtyři z těchto spojů, které budou jezdit v pracovní dny v úseku ze Svinar do Bělče. 

Divec obsluhuje městskou hromadnou dopravou linka číslo 5. Letos sem v rámci této linky bude zajíždět každý pracovní den pět párů spojů jedoucích ze Slatiny. Školáci mohou využít spojení v 7:00 a 8:00. Pro návrat místních například od lékaře nebo z nákupů pak bude k dispozici spoj kolem 10:00. Další autobusy pojedou po 14:00 a 15:00. „Prakticky stejně to bude vypadat také v Předměřicích nad Labem,“ říká tiskový mluvčí Královéhradeckého kraje Jiří Klemt.

Do Stěžer pravidelně zajíždí linky číslo 16 a 26. Ty zároveň rozváží cestující do Stěžírek a Charbuzic. Kvůli jejich vytíženosti bude v letošním školní roce jezdit osm párů spojů. O prázdninách se tento počet omezí na šest párů. 

V úseku z Hradce Králové do Vysokého nad Labem cestující využívají linky číslo 18 a 20. Nově se bude jednat o osm párů v pracovní dny z Vysoké Nad Labem do Podzámčí.

Ohodnoť článek

Foto Hradecká Drbna

Štítky MHD, autobusová doprava, obce, dotace, Královéhradecký kraj, Předměřice nad Labem, Stěžery, Hradec Králové, Divec, pracovní den, Martin Červíček, ODS, Svinary, Bělč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce kolem Hradce Králové dostanou peníze na zajištění autobusové dopravy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.