Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pro přidělování vyhrazeného stání pro invalidy, budou platit po Hradci nová pravidla

Na konkrétní registrační značku, jsou v Hradci Králové vyhrazeny zhruba čtyři stovky parkovacích míst pro invalidy. Doteď místa přidělovalo město bez omezení těm, kteří mají průkaz ZTP a ZTP/P v místě bydliště. Teď budou nová pravidla.

Právě nová pravidla, která přijala rada města tento týden, stanoví, komu bude v Hradci Králové takové místo přiděleno. Ze zákona na ně totiž nárok nevzniká. Celý proces přidělování vyhrazeného parkovacího místa pro invalidy bude transparentnější a zabrání se i zneužívání těchto přidělených míst.

 „Jsem přesvědčená, že podle těchto pravidel město umožní zřídit při splnění stanovených podmínek vyhrazené parkování všem, kteří to skutečně potřebují. Pochopitelně se může objevit případ, kdy bude třeba zohlednit objektivní okolnosti a případně umožnit výjimku. Věřím ale, že k takovýmto situacím bude docházet minimálně.“ vysvětluje Věra Pourová, náměstkyně primátora pro oblast správy městského majetku.

Rozhodnutí o zřízení vyhrazeného parkovacího místa vydává silniční správní úřad. Podmínkou je ale souhlas odboru správy majetku města. Kromě standardního požadavku, že vyhrazené místo bude tam, kde parkování není v rozporu s platnými předpisy, město v pravidlech stanovuje další podmínky. Ty musí žadatel jako držitel průkazu ZTP nebo ZTP/P splňovat. „Zřízení vyhrazeného parkovacího stání město umožní pouze trvale bydlícím v Hradci Králové, a to přímo v místě trvalého bydliště. Žadatel může mít pouze jedno vyhrazené stání a zároveň nesmí mít jinou možnost parkování, například na vlastním pozemku. Současně musí být majitelem automobilu, pro který se vyhrazené místo zřizuje, popřípadě musí být zákonným zástupcem,“ přibližuje náměstkyně Pourová.

Pravidla zároveň vyjmenovávají formy postižení, která opravňují držitele průkazu ZTP nebo  ZTP/P požádat o vyhrazení parkovacího stání a týkají se především pohybového omezení.

Souhlas s vyhrazeným parkovacím stáním, bude město vydávat na rok. Pak o něj bude muset jeho uživatel požádat znovu. „V rámci poskytnutí souhlasu na další období budeme zohledňovat i to, zda žadatel na vyhrazeném místě skutečně parkuje, respektive zda v místě bydliště neparkuje na jiném parkovacím stání,“ dodává Pourová.

Za užívání vyhrazeného parkovacího stání žadatel nic neplatí. Platí jen náklady spojené s instalací potřebného dopravního značení.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ZTP, ZTP/P, Hradec Králové, nová pravidla, parkování, Věra Klásková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro přidělování vyhrazeného stání pro invalidy, budou platit po Hradci nová pravidla  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.