Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Modernizace chirurgie ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bude stát 2,4 miliardy korun

Modernizace chirurgie ve Fakultní nemocnici Hradec Králové vyjde na 2,4 miliardy korun. Investici schválilo ministerstvo zdravotnictví, řekli v Hradci Králové novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO). Nové chirurgické centrum patří mezi strategické investice ministerstva zdravotnictví. Projekt počítá s přístavbou k současnému Pavilonu akademika Bedrny a jeho modernizací. Odhadovaný termín dokončení je v roce 2025.

Stát zaplatí 70 procent nákladů, hradecká fakultní nemocnice z vlastních zdrojů zbytek. Podle Vojtěcha bude investice státu 1,7 miliardy korun. "Výsledkem bude nejen řešení a náprava problémů starého provozu a nevyhovujícího technického stavu chirurgických budov z minulého století, ale změní se i izolovaný koncept chirurgických oborů," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podle něj půjde o jednu z největších investic do nemocnic za poslední roky.

Modernizací vznikne v hradecké fakultní nemocnici jeden z největších operačních traktů v Česku, ve kterém budou dvě desítky operačních sálů. "Centralizace operačních sálů umožní realizovat smysluplnou koncepci robotické chirurgie," uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví.

V areálu nemocnice se plánují také další investice. Chystá se modernizace infekční kliniky za 643 milionů korun a rekonstrukce objektu pro nedonošené děti za 480 milionů korun. "Stavba infekční kliniky by mohla začít 2022 a pavilon pro nedonošené děti v roce 2023," řekl Andrej Babiš. Zmíněné projekty mají dotvořit koncept hradecké fakultní nemocnice.

Fakultní nemocnice Hradec Králové je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech. Má na 39 pracovištích víc než 1300 lůžek a každoročně hospitalizuje kolem 41.000 pacientů, z toho zhruba 40 procent podstoupí operaci. Ambulantně ošetří lékaři v nemocnici za rok asi 700.000 pacientů. Nemocnice zaměstnává na 4000 lidí a je jedním z největších zaměstnavatelů v kraji. Obsluhuje také pacienty ze sousedního Pardubického kraje.

Autoři | Foto FNHK

Štítky ČR, Babiš, vláda, nemocnice, Hradec Králové, FOTO, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ANO 2011, investice, Adam Vojtěch, Andrej Babiš, pacient, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace chirurgie ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bude stát 2,4 miliardy korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.