Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Armádní nemocnice v Těchoníně na Orlickoústecku je na koronavirus připravená

Pokud by epidemie koronaviru propukla i v České republice, budou hrát východní Čechy jednu z nejdůležitějších rolí. V Těchoníně na Orlickoústecku je dispozici unikátní armádní zařízení. Jedná se o speciální nemocnici, která slouží k izolaci nakažených lidí.

Odbor biologické ochrany funguje v Těchoníně od roku 2001. „Ostrý provoz“ s větším množstvím hospitalizovaných pacientů zde naštěstí ještě vyhlášen nebyl. Je však stále v pohotovosti.

Úkolem nemocnice je zajistit biologickou ochranu, izolovat a léčit osoby se zvláště nebezpečnými infekcemi. V první řadě by měla sloužit hlavně vojákům, kteří se mohou setkat s biologickými zbraněmi, anebo také s nebezpečnými viry především z ciziny.

Vyšetřují se zde vojáci po návratu ze zahraničních operací

„Většina těchto vojáků - navrátilců - projde vyšetřením. Pak se ukáže, že je vše v pořádku, a mohou se zapojit do běžného života. V minulosti přesto ovšem dva vojáci byli v Těchoníně kratší dobu v karanténě. Při vyšetření tam vzniklo podezření na určitý typ viru, které po dalších zkouškách bylo zase vyloučeno, a vojáci mohli být propuštěni z karantény,“ uvedla majorka Lada Ferkálová, mluvčí Agentury vojenského zdravotnictví.

Samotnou nemocnici může aktivovat a spustit do provozu pouze armáda nebo hlavní hygienik České republiky. „Buď její provoz zahájí Armáda České republiky, a to v případě, když nakažení lidé budou vojáci. Anebo činnost nemocnice aktivuje hlavní hygienik České republiky, kdyby se nákaza šířila mezi civilními obyvateli,“ popsala Lada Ferkálová.

Nemocnice dokáže začít fungovat do 12 hodin

Armáda musí nemocnici držet v takovém stavu, aby byla schopná plného provozu do dvanácti hodin od vyhlášení epidemi. V nemocnici je mnoho moderních špičkových a speciálních technologií a jejich uvedení do plného provozu vyžaduje několik hodin času. Nejpozději za dvanáct hodin však může přijmout do svých hermeticky uzavřených prostor první pacienty.

V nemocnici jsou připravena lůžka intenzivní péče, dále také standardní lůžka a karanténní lůžka. Speciální zdravotnické zařízení je zatím v pohotovostním režimu. Pracuje v něm kolem sedmdesáti lidí. Pokud by se nemocnice aktivovala a přešla do plného provozu, počet zdravotníků a dalších pracovníků by se ještě výrazně zvýšil. Pro tyto účely má nemocnice i vlastní jednotku aktivní zálohy.

Objekt je hermeticky uzavřen

Moderní nemocnice biologické ochrany je unikátní v tom, že z jejího objektu nic nevychází ven – ani vzduch, ani voda. Viry nebo jiné látky od nakažených pacientů tak nemají šanci se šířit do okolního prostředí mimo uzavřenou nemocnici.

„Všechno tohle zajišťují moderní technologie za desítky milionů korun. Všechno se filtruje – voda do poslední kapky, vzduch do poslední molekuly, když to řeknu obrazně,“ vysvětlila Lada Ferkálová.

V souvislosti s koronavirem v České republice zatím není žádný důvod k panice. Virus na našem území ještě potvrzen nebyl. Podle schválené metodiky ministerstva zdravotnictví by první pacienti putovali nejprve na infekční kliniku nemocnice v Praze na Bulovce, která se na podobné nákazy specializuje. Teprve potom, pokud by počet nakažených dramaticky rostl nebo pokud by se ukázalo, že virus je opravdu mimořádně nebezpečný, zapojili by lékaři do provozu i speciální nemocnici v Těchoníně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky Těchonín, pardubický kraj, koronavirus, nemocnice, izolace, armáda, karanténa, foto, okres Ústí nad Orlicí, Česko, pandemie covidu-19, pacient, infekční onemocnění, Východní Čechy, Armáda České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Armádní nemocnice v Těchoníně na Orlickoústecku je na koronavirus připravená  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.