Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Část budov po sovětské armádě v Královéhradeckém kraji stále chátrá

Některá města v Královéhradeckém kraji i po 30 letech marně hledají využití pro areály a objekty, které využívala sovětská armáda. Je to často nad jejich finanční možnosti, vyplynulo z vyjádření zástupců samospráv. Nejvýznamnější posádky na území dnešního hradeckého kraje byly v Jaroměři, Jičíně, Rokytnici v Orlických horách a v Trutnově.

Třináctitisícová Jaroměř nemůže léta najít vyžití pro rozsáhlý zchátralý objekt bývalé vojenské nemocnice v pevnosti Josefov. V minulosti diskutovaný nápad změnit objekt postavený koncem 18. století na sanatorium pro válečné veterány, bývalé vojáky, policisty, strážníky, záchranáře či zdravotní sestry vzal za své. Město nezískalo pro záměr podporu státu. Novou vizí je areál změnit v sociálně-zdravotnické zařízení, ve kterém by mohli najít pomoc lidé s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. "Je to ale zcela mimo naše finanční možnosti. Náklady odhadujeme na jednu miliardu až 1,5 miliardy korun," řekl starosta Jaroměře Josef Horáček.

Komplex tvoří dvoupodlažní budova o čtyřech traktech s desítkami místností, sálů a dalších prostor. Svého času se v nemocnici mohlo léčit až 1200 pacientů. Sovětská armáda obsadila areál v roce 1968 a v objektech ošetřovala i vojáky zraněné ve válce v Afghánistánu. Po odchodu zahraničních vojáků získala nemocnici česká armáda, v roce 2006 získalo objekt město Jaroměř. V majetku má i další objekty, ve kterých byla sovětská armáda. "Zatím se nám nedaří objekty, které měla sovětská armáda k dispozici, obsadit," řekl Horáček.

Také v sedmnáctitisícovém Jičíně okupanti zabrali několik budov, nejrozsáhlejším byla bývalá jezuitská kolej v centru města. I ta čeká na využití. "Odhadované náklady na rekonstrukci jsou v řádech stovek milionů korun. Město na to nemá prostředky a nelze očekávat, že se to v blízké budoucnosti změní," řekl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Lépe je na tom rozsáhlý areál bývalých jičínských kasáren, kde většina budov ustoupila plánované výstavbě, ve zbylých budovách by měl soukromý investor vybudovat domov pro seniory. V Trutnově areál bývalých kasáren využívá mimo jiné Policie ČR.

Základna sovětské armády v dvoutisícové Rokytnici v Orlických horách měla rozlohu 7,5 hektaru a v 80. letech tam působilo přes 3000 sovětských vojáků. Nyní je z ní většinou průmyslová zóna. V lednu 2020 po necelém půl roce skončila demolice bývalé sovětské ubytovny. Na uvolněném místě město vysadí zeleň, která zónu odcloní od městské zástavby.

Autoři | Foto Pevnost Josefov

Štítky ČR, Rusko, armáda, správa, historie, zóny, 1990, Královéhradecký, Sovětská armáda, Královéhradecký kraj, Jaroměř, Trutnov, Jičín, Rokytnice v Orlických horách, nemocnice, Pevnost Josefov, Armáda České republiky, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část budov po sovětské armádě v Královéhradeckém kraji stále chátrá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.