Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nad Novým Hrádkem začala výstavba rozhledny s infocentrem

Mírná zima umožnila naplno zahájit stavební práce na místě plánované rozhledny s infocentrem nad Novým Hrádek na Náchodsku. Hotovo má být na podzim. Stavba nabrala zpoždění, radnici se podařilo vybral firmu napotřetí na konci roku 2019. Rozhledna se zázemím na vrchu Šibeník by měla vyjít na 12,7 milionu korun bez DPH, většinu nákladů pokryje evropská dotace.

"Počasí nám přeje, stavební a zemní práce jsou v plném proudu. Předpokládáme, že na jaře by se mohlo začít dělat na samotné rozhledně," řekl starosta Nového Hrádku Zdeněk Drašnar.

Například v bývalé trafostanici, ve které vznikne turistické infocentrum, už jsou hotové bourací práce. Stavbaři také začali pracovat na základech nové místnosti, ve které bud technické zázemí. U rozhledny vznikne také menší parkoviště.

Rozhledna na kopci v nadmořské výšce kolem 600 metrů vznikne z tubusu větrníku, který tam stojí od 90. let. Vyhlídková plošina vytvořená z kovových roštů bude 32 metrů nad zemí. Rozhledna bude na páteřní turistické červeně značené trase, tzv. Jiráskově cestě, která vede z Náchodska do Orlických hor.

Vybudování rozhledny spadá do projektu Česko-polská hřebenovka - východní část, jehož nositelem je Euroregion Glacensis sdružující města a obce na české a polské straně.

Rozhledna se zázemím nad Novým Hrádkem je poslední ze čtyř plánovaných na hřebenové trase v česko-polském pohraničí na území Královéhradeckého kraje. Další dvě rozhledny s podporou evropských peněz vznikají u Olešnice v Orlických horách a ve Vysoké Srbské. Rozhledna na Velké Deštné v Orlických horách už byla otevřena.

Autoři | Foto Hradecká Drbna

Štítky ČR, stavby, turistika, rozhledny, Orlické hory, Nový Hrádek, rozhledna, okres Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Novým Hrádkem začala výstavba rozhledny s infocentrem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.