Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vedle nového autobusového terminálu v Nové Pace vyroste i kašna za milion

Součástí architektonického řešení nového autobusového terminálu v Nové Pace bude umělecký vodní prvek za zhruba milion korun. Autorem je sochař Albert Králiček,. Rozhodlo o tom 10. února městské zastupitelstvo. Finančně jde o samostatnou akci.

Umělecké dílo z bronzu bude odkazovat na Geopark Český ráj, Nová Paka je jednou z jeho pomyslných vstupních bran. Vznikne na spojnici mezi budoucím terminálem a Masarykovým náměstím.

"Má také symbolizovat předpokládané místo vzniku Nové Paky na původním soutoku Rokytky a Brdského potoka. Tok byl přeložen a zatrubněn. Umělecký prvek nebylo možné soutěžit jako stavební zakázku, proto jsme to vyloučili z dotace, jde o samostatnou záležitost," řekl starosta Josef Cogan (Sportovci pro Novou Paku - STAN).

Půjde o téměř čtyři metry vysoký obelisk, ze kterého bude tryskat voda. U paty obelisku budou dvě sochy prehistorických obojživelníků - krytolebců. Jejich zkameněliny se na Novopacku nacházejí.

Nový terminál včetně parkoviště za zhruba 64 milionů korun bez DPH začal vznikat loni v říjnu a dosud bylo prostavěno okolo osmi milionů korun. Dotace činí 48,5 milionu korun bez DPH. "Servisní část hlavního objektu, kde budou také sociálky, jsou už vybetonované. Nyní se betonují úseky, které směřují k čekárnám. V plném proudu jsou také zemní práce," řekl Cogan.

Terminál vzniká v místě původního autobusového nádraží, které je nyní mimo provoz. Provizorní zastávky jsou v Kotíkově ulici. Vznikne také nová komunikace, přes 40 parkovacích míst a autobusová stání. Součástí projektu je také prostranství za silnicí II/284, kde je v plánu dalších více než 25 parkovacích míst. Tam by se měl terminál napojovat na pěší zónu.

Desetitisícová Nová Paka je regionálním dopravním uzlem na cestě do Krkonoš.

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, stavby, automobilová, Nová Paka, Albert Králiček, Josef Cogan, Geopark Český ráj, Starostové a nezávislí, Rokytka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedle nového autobusového terminálu v Nové Pace vyroste i kašna za milion  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.