Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejtěžší je sehnat bydlení v Královéhradeckém kraji, ukázal průzkum

Dostupnost bydlení vnímají nejhůře obyvatelé Královéhradeckého kraje. Podle zájemců o nové bydlení chybí byty a jejich cena je nesmyslně přemaštěná. Například za byt 3kk v Hradci Králové zaplatíte i 4 miliony korun. 71 procent obyvatel s tím není spokojeno. Vyplývá to z průzkumu stavební spořitelny a hypoteční banky Wüstenrot.

Podle nabídky se za Královéhradeckým krajem umístil Liberecký kraj, kde ji za špatnou považovalo 57 procent lidí. Následovaly Zlínský (53 procent) a Plzeňský kraj (48 procent). Nejméně to bylo na Vysočině s 23 procenty.

Z hlediska ceny těsně za Královéhradeckem následují Praha a Středočeský kraj, kde bydlení označilo za špatně dostupné 75 procent lidí. Následovaly Karlovarský (73 procent) a Jihomoravský kraj (71 procent). Nejmenší podíl nespokojených lidí byl stejně jako v případě nabídky na Vysočině (31 procent).

Průzkum pro Wüstenrot zpracovala agentura Ipsos. V závěru loňského roku v něm oslovila 1000 lidí starších 18 let. Na spokojenost s nabídkou a cenou bydlení se ptala těch, kteří se chtějí stěhovat. Bylo jich 42 procent. Tři čtvrtiny z nich by preferovaly vlastní bydlení. Jako nejčastější důvody stěhování respondenti uvedli touhu po klidnější lokalitě, větším bytě nebo kratší vzdálenost do práce.

Podle údajů Českého statistického úřadu se loni v Česku začalo stavět 32.438 nových bytů nebo rodinných domů, meziročně téměř o čtvrtinu více. Na tisícovku obyvatel připadalo 3,04 bytu. Nejvíce to bylo v Praze (4,39 bytu) a Středočeském kraji (4,23 bytu). Královéhradecký kraj skončil na 11. místě s průměrem 2,47 bytu na 1000 obyvatel. Nejméně to bylo v Ústeckém kraji (1,11 bytu).

Podle posledních dostupných údajů poradenské společnosti Deloitte stouply na konci pololetí loňského roku ceny prodaných bytů v Česku meziročně v průměru o desetinu na 60.700 korun za metr čtvereční. Za poslední čtyři roky se ceny zvýšily téměř o polovinu. Nejdražší byla Praha (84.200 korun), Hradec Králové byl čtvrtý nejdražší (42.700 korun). Nejnižší ceny byly v Ústí nad Labem, kde se dal metr čtvereční bytu pořídit v průměru za 17.000 korun.

Jak zájemci o stěhování hodnotí dostupnost bydlení podle nabídky a ceny v jednotlivých krajích (v procentech):

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky byty, Královéhradecký kraj, cena, nedostupnost, průzkum, tabulka, obtížnost, bydlení, Wüstenrot - stavební spořitelna, Hradec Králové, Praha, Kraj Vysočina, Středočeský kraj, Česko, Ipsos, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejtěžší je sehnat bydlení v Královéhradeckém kraji, ukázal průzkum  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.