Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žlutý vrtulník záchranářů z Hradce Králové startuje stále častěji

Leteckým záchranářům v roce 2019 vzrost počet zásahů. V porovnání s rokem 2018 o šest procent. Vrtulník z Hradce Králové startoval k 601 případům, z toho jich bylo 57 v noci. A to i přesto, že Letecká záchranná služba začne v nepřetržitém provozu fungovat až do příštího roku.

Vrtulník z Hradce Králové startuje k případům po celých východních Čechách. Kromě Královéhradeckého kraje nejčastěji létá k sousedům do kraje Pardubického. Jen minulý rok se sem letělo 129 krát. Výjimečně je vrtulník posílán i do Středočeského kraje, tady byl 19 krát. 

Posádka prošla cvičením letů v nočních brýlích 

Letová pohotovost vrtulníku je v zimním období od 7:00 do 19:00, v létě pak od 6:30 do 21:00. Už předloni tak posádka prošla speciální výcvikem s brýlemi pro noční vidění. 

„Počet nočních zápasů jsme v roce 2019 měli 57 a v roce 2018 42. To jen zdůrazňuje oprávněnost zavedení nepřetržitého provozu Letecké záchranné služby Hradec Králové,“ řekl lékařský náměstek krajské záchranky a zároveň vedoucí lékař leteckých záchranářů v Královéhradeckém kraji Anatolij Truhlář

Projekt RABBIT 

Projekt RABBIT Letecká záchranná služba Hradec Králové spustila společně s Fakultní nemocnicí Hradec Králové 1. června 2018. Díky tomuto projektu byl žlutý vrtulník z Hradce Králové úplně první, ve kterém mohl dostat pacient transfuzi přímo za letu a při transportu do nemocnice. 

V roce 2019 bylo takto ošetřeno celkem 53 procent pacientů.

V zajišťování letecké záchranky pokračuje společnost DSA

Leteckou záchrannou službu z hradecké záchranky zajišťuje letecká společnost DSA. Minulý rok uspěla v tendru ministerstva zdravotnictví na zajištění LZS pro roky 2021 až 2028. Od příštího roku bude zasahovat ze šesti základen, oproti nynějším třem. Společnost tak rozšíří svůj letecký park o tři nové vrtulníky a zhruba 15 pilotů. 

Nyní DSA létá v Hradci Králové, Liberci a Ústí nad Labem. Nově se rozšíří do Českých Budějovic, Jihlavy a Brna. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba Krkonoše

Štítky DSA, vrtulník, start, let, transfuze, pomoc, Královéhradecký kra, EC 135, Hradec Králové, letecká záchranná služba, Královéhradecký kraj, projekt, Středočeský kraj, Východní Čechy, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Fakultní nemocnice Hradec Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žlutý vrtulník záchranářů z Hradce Králové startuje stále častěji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.