Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nová budova speciální školy v Bartošovicích otevře v září

Sdružení Neratov, které se od počátku 90. let snaží v Orlických horách oživit stejnojmennou vysídlenou osadu, plánuje v září 2020 otevřít novou budovu speciální základní školy. Stavba objektu začala na podzim 2018 a měla by stát okolo 18,5 milionu korun. Objekt vzniká v obci Bartošovice v Orlických horách, pod kterou osada Neratov patří.

Speciální základní škola nyní sídlí v pronajaté budově staré obecní školy, která nesplňuje požadavky na vzdělávání a péči o děti se specifickými potřebami. "Stavba vzniká vedle stávající školy. Škola se přesune do nového objektu a v původní budeme mít stacionář a terapeutické dílny. Rozšiřujeme naše sociální služby," řekl Antonín Nekvinda ze sdružení.

Sdružení financuje stavbu školy z různých zdrojů, například z úvěrů nebo darů. Královéhradecký kraj přispěl zhruba pět milionů korun, Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové (VDV) téměř tři miliony.

"Výbor dobré vůle se rozhodl financovat rozvod topení a vody, který stojí celkem 2,8 milionu korun. VDV se podařilo zajistit část potřebných peněz a na zbývající vytvořil sbírku," uvedla nadace v tiskové zprávě.

V současnosti speciální základní škola v Bartošovicích vzdělává a podporuje v rozvoji děti a žáky se středně těžkým a těžkým mentálním postižením, kombinovanými vadami, poruchami autistického spektra a smyslovými vadami. "Vzděláváme dvacítku žáků ve věku od pěti do 26 let. Cílem je rozvíjet také jejich samostatnost, socializaci a komunikační schopnosti, tak aby byli schopni vyjadřovat své potřeby a přání," uvedla ředitelka školy Broňa Havlíková.

Stavba školy je letos druhou největší investicí sdružení. První je stavba spolkového domu v Neratově za 25 milionů korun, který má být otevřen v srpnu.

Sdružení vysídlenou osadu Neratov v posledních 30 letech oživilo, opravilo barokní poutní kostel. V Neratově díky sdružení funguje také minipivovar. Příští rok by měla začít oprava částí prosklené střechy poutního kostela, kterou zatéká.

Občanské sdružení Neratov pomáhá zdravotně postiženým lidem včetně lidí s lehkým a středně těžkým mentálním postižením.

Autoři | Foto Základní škola speciální Neratov

Štítky ČR, stavby, školy, sociální, Neratov, Bartošovice, základní škola, Bartošovice v Orlických horách, Orlické hory, Olga Havlová, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová budova speciální školy v Bartošovicích otevře v září  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.