Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V hradeckém kraji zůstávalo dopoledne bez proudu 5000 domácností

V Královéhradeckém kraji se energetikům daří opravovat poruchy způsobené silným větrem. K dnešním 10:00 bylo bez elektřiny přibližně 5000 domácností, zatímco ráno jich bylo bez proudu zhruba 10.000. Kalamitní stav trvá v okresech Náchod a Trutnov. Nejhorší situace v kraji s dodávkami elektřiny při orkánu Sabine byla v pondělí odpoledne, kdy bez proudu v jednu chvíli bylo 59.000 odběrných míst.

"Dnes k ránu začalo zase silně foukat a přibyly nám další poruchy," uvedla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Kromě Náchodska a Trutnovska byli lidé lidé bez elektřiny také na Rychnovsku a Jičínsku. ČEZ předpokládá, že většině odběratelů by mohl obnovit dodávky během odpoledne.

Podle hasičů byla noc na dnešek klidná, ale situace se zhoršila ráno. "Další poryvy přišly až v ranních hodinách, od 05:00 evidujeme v souvislosti se silnějším větrem asi 45 událostí. Nyní je nárůst počtu událostí velmi pozvolný," řekla po 10:00 mluvčí hasičů Martina Götzová. Většinou se podle ní jedná o spadané stromy na silnice.

V pondělí hasiči v kraji zasahovali u 318 událostí, nejvíce na Náchodsku a Trutnovsku. "Bouře Sabine kraj naplno zasáhla v pondělí mezi 12:00 a 13:00. V drtivé většině se jednalo o popadané stromy na komunikace, hasiči dále pomáhali se zajištěním uvolněných částí střech. Naštěstí se tyto události obešly bez zranění osob," uvedla mluvčí.

Hradec Králové zvládl silný vítr bez komplikací

„Orkán, který se prohnal Českem, neměl naštěstí v Hradci Králové tak ničivé dopady. Následkem silného větru došlo k poškození zhruba 300 m3 stromů, vždy se ale jednalo o jednotlivé kusy, které byly buď zlomené nebo vyvrácené. Ročně společnost Městské lesy Hradec Králové těží 17 200 m3, takže poškozené stromy vichrem odpovídají asi 2 % roční těžby,“ říká náměstkyně primátora Věra Pourová.

Během vichřice ve městě padlo 13 stromů. „Dva spadlé stromy poničily oplocení městských zařízení. Jeden strom poškodil oplocení mateřské školy Zvoneček ve Štěchově ulici a v ulici Polní spadl strom na oplocení ZUŠ Střezina,“ sděluje ředitel Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, energie, hasiči, vítr, Královéhradecký, 2.VERZE, Královéhradecký kraj, elektřina, vichřice, strom, Storm Ciara, Trutnov, Náchod, ČEZ, okres Náchod, okres Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji zůstávalo dopoledne bez proudu 5000 domácností  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.