Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Silný vítr dnes komplikoval dopravu na železnici. Na Sněžce dosahoval síly 198 km/h

Cestovat v dnešním silném větru vlakem, bylo celkem o nervy. V celé republice byly a jsou na řadě míst, včetně východních Čech, popadané stromy na kolejích, jinde vlaky nevyjely z preventivních důvodů. Vítr zaměstnával hasiče i energetiky. Na Sněžce byla naměřena nejvyšší dnešní rychlost 198 km/h.

Vlaky zastavovaly popadané stromy

Vlaky nabíraly kvůli popadaným stromům na železnici skluz. Komplikace byly v úseku Hradce Králové hlavní nádraží-Jaroměř.  Vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek, došlo k poruše trakčního vedení. Například spěšný vlak z Trutnova do Hradce Králové, měl více než hodinové zpoždění.

Spadlý strom, museli hasiči odstraňovat mezi Chvalečí a Trutnovem a nebo na trati z Martinic v Krkonoších do Jilemnice. Před stromem na železnici zůstal stát spěšný vlak mezi Dvorem Králové a Jaroměří.  Do spadlého stromu pak najel vlak u železniční stanice v Hronově .

Někde vlaky nevyjely vůbec."Většinou je zastavení provozu z důvodu prevence. Vítr je tak silný, že raději zastavíme provoz, aby jsme předešli komplikacím například kvůli popadaným stromům, do kterých by vlak mohl narazit," řekla ČTK mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Kalamitní stav byl vyhlášen v devíti krajích

V terénu jsou stále energetici. V devíti krajích platí kalamitní stav. V podvečer zahrnoval i kraj Pardubický. V Královéhradeckém byl od odpoledních hodin. Bez proudu bylo po republice celkem přes 300 tisíc domácností. Jen z východních Čech, číslo přesahovalo 90 tisíc. K 19. hodině zůstávalo bez proudu v Královéhradeckém kraji 29 tisíc odběratelů . V Pardubickém, je bez elektřiny 10 tisíc domácností. „Příčinou poruch jsou pády stromů a větví do vedení, došlo k přetrhání vodičů, na řadě míst došlo k poškození či destrukci podpěrných bodů, ulomení izolátorů uvádí mluvčí východočeských energetiků Šárka Lapáčková Beránková.

Pokud to počasí umožní, energetici budou pracovat i v noci. Většina poruch, by mohla být odstraněna okolo 22. hodiny. Na odstraňování poruch, budou pracovat i zítra.

Hasiči měli několikanásobně víc výjezdů, než je běžné

Běžně zasahují hasiči v Královéhradeckém kraji u 10-20 zásahů za den.  Od včerejší 20. hodiny ,do dnešní 20. hodiny zasahovali, kvůli silnému větru u 300 událostí. ( Přibližně 100 na Náchodsku, 80 na Trutnovsku a 60 na Jičínsku). Nejméně zásahů bylo na Rychnovsku. Nejvíc napilno, měli hasiči mezi 12. a 13. hodinou.

Většinou odstraňovali stromy a větve spadlé na silnici a železnici. Vítr také poškozoval střechy. „ Například střechu základní školy v Bartoňově ulici v Náchodě, oplechování střechy na kostele v Jaroměři- Josefově,  nebo střechu rodinného domu v Martínkovicích. Na Smetanově nábřeží v Hradci Králové pak spadla silnější větev na zaparkovaná vozidla,“ řekla  mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Po celé republice měli hasiči 4600 zásahů. To je osmadvacetkrát víc, než je průměr.

Vítr na hřebenech Krkonoš nabíral rychlost téměř 200 km/h

Na Sněžce byl nejsilnější vítr v noci na dnešek. Na české straně vrcholu dosáhl rychlosti až 180 km/h. Na polské části naměřily přístroje odpoledne v nárazech i 198 km/h. Horská služba Krkonoše od dnešního rána nedoporučuje kvůli silnému větru hřebenové túry. V Krkonoších platí druhý mírný stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Na hřebenech je okolo 60 až 100 centimetrů sněhu.

Před pohybem v lesích varuje Správa Krkonošského národního parku (KRNAP). Hrozí pády větví a vrcholků stromů. "Nemáme zatím informace o tom, že by došlo na lesních porostech k rozsáhlejším škodám," řekl v 15:00  mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Podle meteorologů by silný vítr měl v Česku vydržet minimálně do úterního večera, ale už nemá být tak nebezpečný jako dnes.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Hasiči, kalamitní stav, energetici, Sněžka, poruchy, zásahy, strom, vichřice, železnice, Východní Čechy, Hradec Králové, Trutnov, Královéhradecký kraj, Krkonoše, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr dnes komplikoval dopravu na železnici. Na Sněžce dosahoval síly 198 km/h  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.