Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Hradecký kraj trhal v loňském roce rekordy v počtu turistů

Královéhradecký kraj loni zaznamenal nový rekord v počtu ubytovaných turistů a dalších hostů za dobu existence kraje od roku 2000. Počet hostů hotelů a penzionů v kraji loni meziročně vzrostl o pět procent na 1,41 milionu. Počet ubytovaných rostl pátý rok po sobě. Data o turistickém ruchu dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ubytovací zařízení v celé ČR vykázala za rok 2019 zvýšení počtu ubytovaných o 3,5 procenta na 22 milionů hostů. V mezikrajském srovnání se v hradeckém kraji ubytoval čtvrtý nejvyšší počet hostů po Praze, Jihomoravském a Jihočeském kraji.

V Královéhradeckém kraji se loni ubytovalo více českých i zahraničních turistů. Domácích návštěvníků přibylo o 4,6 procenta na 1,09 milionu hostů. Počet turistů ze zahraničí se zvýšil o 6,7 procenta na 318.000 ubytovaných. Češi tvořili 77 procent klientely hotelů a penzionů v kraji.

Ze zahraničí do kraje opět nejvíce přijížděli Němci, jejichž počet v hotelech a penzionech loni meziročně vzrostl o 7,5 procenta na 128.101. Němci tvořili 40 procent všech zahraničních hostů v kraji. Druhé místo znovu obsadili Poláci, kteří návštěvnost v kraji zvedli o sedm procent na 71.400 lidí.

Další národnosti po Němcích a Polácích následovaly se značným odstupem. Slováci na třetí příčce návštěvnost loni snížili o čtyři procenta na 27.244 hostů. Nizozemců na čtvrté příčce přibylo o devět procent na 12.510 hostů. Na pátém místě byli Dánové, kteří návštěvnost u ubytovatelů zvedli o výrazných 17 procent na 8863 hostů.

Počet přenocování v kraji loni meziročně stoupl o 4,1 procenta na 4,48 milionu nocí. Zahraniční hosté v Královéhradeckém kraji strávili 1,04 milionu nocí, domácí turisté 3,44 milionu nocí.

Nejnavštěvovanější turistickou oblastí hradeckého kraje jsou tradičně nejvyšší české hory Krkonoše, hojně turisté jezdí do Orlických hor a Adršpašsko-teplických skal. Mezi hlavní turistické cíle patří ZOO Dvůr Králové nad Labem, stezka v korunách stromů u Janských Lázní, soukromý zámek Dětenice na Jičínsku, soukromý zámek Staré Hrady na Jičínsku a barokní areál v Kuksu v okrese Trutnov.

V posledním čtvrtletí loňského roku se počet turistů v Královéhradeckém kraji meziročně zvýšil o 9,2 procenta na 230.000 hostů. Ti v kraji strávili celkem 656.000 nocí, což bylo o 9,1 procenta více než ve stejném období roku 2018.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hradecká Drbna

Štítky Adšpach, ZOO, turismus, návštěvnost, Královéhradecký kraj, rekord, hotel, penzion, Český statistický úřad, Česko, Praha, Jihomoravský kraj, Jihočeský kraj, okres Jičín, ZOO Dvůr Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj trhal v loňském roce rekordy v počtu turistů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.