Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jižní terasy v Hradci Králové se přejmenují. Říkat jim budeme po Karlu Otčenáškovi

Jižní terasy pod Velkým náměstím mezi schodištěm Bono publico a ulicí Na Kropáčce ponesou jméno po arcibiskupovi Karlu Otčenáškovi, a to u příležitosti sto let od narození tohoto čestného občana krajské metropole. Nové pojmenování schválila rada a v březnu bude projednáno zastupitelstvem.

„Podnět k přejmenování jižních teras jako terasy Karla Otčenáška přijala Komise pro pojmenování ulic od Společnosti ochránců památek ve východních Čechách," říká primátor města Alexandr Hrabálek.  Podle ochránců památek je třeba si toto jméno připomínat a ve městě by ho mělo být vidět. 

„Terasy jeho jméno, v případě, že jej schválí zastupitelé, ponesou od 9. března,“ doplňuje primátor Hrabálek. Oficiální pojmenování a program s tím spojený se pak uskuteční v květnu u příležitosti devátého výročí úmrtí Otčenáška. 

Arcibiskup Karel Otčenášek 

Karel Otčenášek je čestný občan města Hradec Králové. Narodil se 13. Dubna 1020 v České Meziříčí. Po maturitě na arcibiskupském gymnáziu v Praze odjel na začátku 2. světové války studovat Lateránskou univerzitu do Říma, kde byl na jaře 1945 slavnostně vysvěcen knězem. 

Po návratu nastoupil do duchovní služby postupně v Týnci nad Labem, Horní Rovni, Žamberku a Vrchlabí. Současně se stal vicerektorem diecézního semináře v Hradci Králové, kterým byl až do roku 1950. Téhož roku přijal bez nutného státního souhlasu, ale se souhlasem papeže Pia XII., v kapli sv. Karla Boromejského hradecké biskupské rezidence biskupské svěcení. Státní aparát tento akt později zhodnotil jako protistátní činnost a velezradu, za kterou byl mezi lety 1951–1962 vězněn. 

Po propuštění několik let pracoval v dělnické profesi, poté mu byl státní souhlas vrácen, ovšem musel odjet do farnosti mimo hradeckou diecézi (Trmice u Ústí nad Labem). Biskupského úřadu se mohl ujmout až po 40 letech. V úřadu sídelního biskupa působil do roku 1998, kdy byl vystřídán Dominikem Dukou. 

Pro jeho zásluhy mu byl papežem Janem Pavlem II., jehož byl osobním přítelem, roku 1998 udělen osobní titul arcibiskupa. Zemřel 23. května 2011 a pohřben je v kryptě katedrály sv. Ducha v Hradci Králové. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Hradec Králové

Štítky jižní terasy, Hradec Králové, Karel Otčenášek, nové jméno, park, centrum, rada, zastupitelstvo, terasa, Alexandr Hrabálek, druhá světová válka, Jan Pavel II., Pius XII., Karel Boromejský, Východní Čechy, Dominik Duka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Hajaja

Je to jak za komunistů, nikoho se neptají, v komisi to rozhodnou a vy si myslete co chcete. Klerikálové jako komunisti, stejná sebranka.

Pátek, 7. února 2020, 17:06Odpovědět

Jižní terasy v Hradci Králové se přejmenují. Říkat jim budeme po Karlu Otčenáškovi  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.