Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na místě vyhořelé chaty Bažina v Peci pod Sněžkou, vyroste do tří let nová stavba

Vyhořelá chata Bažina v Peci pod Sněžkou vstane z popela. Do tří let by tu měla stát nová. Základní škola kapitána Jaroše, která ji vlastnila, se rozhodla i na popud lidí, že ji nechá znovu postavit. Část stavby by pokryla pojistka od pojišťovny, další část pak od dobrovolných dárců, kteří mohou posílat peníze na transparentní účet.

„Účet bude otevřený minimálně 2 roky, po dobu rekonstrukce. Očekáváme, že by sem peníze mohly plynout. Pokud by to byly tři, čtyři miliony, bylo by to nádherné,“ řekl ředitel školy Jiří Paták. Chata byla využívána každoročně zdejšími školáky i dětmi ze škol po celé republice. Pořádaly se tu lyžařské výcviky, výlety i kurzy. Nová chata by měla být, podle Jiřího Patáka, opět dřevěná a měla by odpovídat horskému stylu.

„ Já mám takovou představu, že tento rok bude příprava, příští rok by mohla být realizace,“ řekl starosta Trutnova Ivan Adamec. 

Bažině se rozhodla pomoci i majitelka Luční boudy. Kromě té finanční, nabídla bez nároku na odměnu i právní pomoc, při vyplňování formulářů pro stavební úřad.

Příčiny požáru chaty se stále zjišťují

Oheň zachvátil chatu, poblíž sjezdovky Javor V Peci pod Sněžkou, v neděli 15. 12. 2019 večer. Těžká zásahová technika se sem nemohla dostat. Místo pro ni nebylo přístupné. Hasební prostředky musely být k objektu dopravovány pomocí skútrů nebo rolby. Když se hasiči dostali na místo, byl požár v pokročilé fázi. „ Zasahujícím jednotkám na místě velmi pomohla horská služba, místní lidé s rolbou, ale i provozovatel vleku Javor, který umožnil napojení na zasněžovací systém“, řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Postupně se k chatě sjelo pět jednotek hasičů. Plameny krotily více jak čtyři hodiny.  

Požár chaty Bažina, po sobě zanechal škodu za téměř 4 miliony korun. Plameny ji zcela zničily. Uchráněné hodnoty představují jen 50 tisíc korun. V době požáru, se uvnitř nikdo nenacházel. Proč začalo hořet, je stále předmětem šetření.

Transparentní účet pro novou chatu Bažina : 232871948/0600

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky chata Bažina, požár, hasiči, transparentní účet, chata, Bažina, Pec pod Sněžkou, Jiří Paták, Ivan Adamec, Luční bouda, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na místě vyhořelé chaty Bažina v Peci pod Sněžkou, vyroste do tří let nová stavba  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.