Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sehnal jsem přes 2 tisíce dárců kostní dřeně ale syna pořád nezachránil, říká otec malého Matěje

Jan Kučera z Miletína u Hořic už tři roky hledá pro svého patnáctiletého syna vhodného dárce kostní dřeně. Je to jediný způsob jak mu zachránit život a vyléčit leukémii. Za tu dobu sehnal přes dva tisíce dárců a zachránil tak desítku životů. V České republice se stal rekordmanem ve shánění dobrovolníků.

„Ze začátku to bylo hodně otázek, na které se Matěj ptal. Proč zrovna on, proč to nemají jiné děti… Takže začala spousta vysvětlování, že to je prostě tak, jak to je,“ vzpomíná otec patnáctiletého Matěje Jan Kučera

Na to, že je Matěj nemocný se přišlo náhodou před třemi lety. Měl chřipku a tak ho vzal táta k lékaři, kde mu byla preventivně odebrána krev. „Ještě ten den mi po telefonu volali výsledky. To byl ten nejhorší okamžik, který jsem zažil,“ vzpomíná otec Matěje Honza. Lékaři Matějovi diagnostikovali chronickou myeloidní leukémii. Vzácné onemocnění krve, které v České republice postihne jedno až dvě děti ročně. 

První dva měsíce byl Matěj doma. Nemohl do školy, ven za kamarády ani sportovat. „Když byl Matěj zdravý, byl do fotbalu stejný blázen jako já. V tu chvíli o fotbal přišel. To pro něj bylo to nejhorší, co mohlo nastat,“ řekl otec Matěje.

Jan Kučera sehnal přes 2 tisíce dárců kostní dřeně

Otec Matěje za tři roky sehnal přes 2 tisíce dárců kostní dřeně. Deset z nich má podle lékařů vhodný typ pro transplantaci. Vhodnou kostní dřeň pro svého syna však stále nenašel.

Celá snaha Jana Kučery najít vhodného dárce začala zhruba před třemi lety. Každých 14 dní seděl v areálu pivovaru v Hořicích a čekal, že přijde někdo, kdo bude mít vhodný typ kostní dřeně. 

Za tu dobu se Jan Kučera stal českým rekordmanem. V Miletíně u Hořic uspořádal v dubnu roku 2018 největší náborovou akci v historii České republiky. Tenkrát se přišlo do registru dárců kostní dřeně zapsat (za jedno odpoledne) 746 dobrovolníků. „Mám radost a jsem rád, že táta sehnal tolik lidí, kteří chtějí pomoct,“ říká Matěj Kučera

Další náborovou akci pořádá otec Matěje 28. března v Jičíně na nádvoří zámku na Valdštejnově náměstí. 

Matějovi je lépe. I když je stále nemocný 

Minulý rok dostal Matěj nové léky, které dokážou nemoc udržet na uzdě. Díky nim může opět sportovat a hrát s kamarády fotbal. Kompletně uzdravit ho však dokáže jen dárce s vhodným typem kostní dřeně. 

Toho se však stále nedaří najít. Matějův otec proto nepolevuje a hledá dál. Nevzdává se naděje a stále věří, že se mu podaří jeho syna zachránit.  

Dárcem kostní dřeně se může stát každý 

Do registru dárců kostní dřeně se může zapojit každý z nás od 18 do 40 let věku. Podmínky jsou podobné jako například u darování krve. Dárce musí být zdraví a nesmí užívat žádné léky. Další z podmínek je i platné pojištění na území České republiky. 

Každý z dárců projde vstupní prohlídkou, během které mu je odebrán vzorek. Ten lékaři získají z krve nebo slin. Pokud se najde pacient, který potřebuje vaši kostní dřeň podstupuje dárce další vyšetření. Stále však může transplantaci odmítnout. 

„Nestojí to vůbec nic. Je to otázka deseti minut a můžete někomu zachránit život“, věta, kterou Jan Kučera ukončuje náš rozhovor. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Kučera

Štítky Jan Kučera, matěj kučera, kostní dřeň, dárce, rekord, pomoc, leukémie, rakovina krve, Miletín, Hořice, Česko, lékař, fotbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sehnal jsem přes 2 tisíce dárců kostní dřeně ale syna pořád nezachránil, říká otec malého Matěje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.