Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Silný vítr v kraji komplikuje dopravu. Láme stromy a větve

, aktualizováno 5. února 2020, 10:58

Hasiči od rána vyjížděli k více než třicetkrát. Většinou se jednalo o odklízení stromů a větví ze silnic. Vjednom případě šlo o vyproštění bouraného autobusu. Nejhorší situace je kolem Trutnova. Varování meteorologů před siným větrem v Královéhradeckém kraji platí do až do 16:00.

„Nejvíce událostí je na Trutnovsku. Tam jsme vyprošovali v Jívce autobus, který dostal na silnici smyk a zůstal stát napříč komunikací. Ve Zlaté Olešnici pak skončil v příkopu kamion,“ popisuje dnešní situaci mluvčí hasičů Martina Götzová. Bouralo se i na železnici. "U Pilníkova najel vlak na větev v kolejišti. Při nehodě nebyl nikdo zraněn a cestujícím byla zajištěna náhradí autobusová doprava," doplňuje Götzová. 

Řidiči by dnes měli byt obzvlášť opatrní. Varování Českého hydrometeorologického ústavu platí až do 16:00. Nejhorší situace je kolem Trutnova. Výstraha však platí i pro oblasti kolem Vrchlabí, Náchoda, Broumova, Nového Města nad Metují, Dobrušky a také Rychnova nad Kněžnou.

Dopravu komplikuje i nový sníh. Za posledních 24 hodin ho nejvíce napadlo v Krkonoších, a to až 35 centimetrů. Například Skiareál Špindlerův Mlýn oznámil, že kvůli silnému věru zastavuje všechny svoje lanovky.

Kvůli počasí nejde na některých místech proud

Plné ruce práce mají i energetici. Nejvíc poruch bylo hlášeno v horských oblastech. „Kolem Krkonoš (Vrchlabí, směrem na Špindlerův Mlýn, Rýchory, Prkenný Důl, Rokytnice nad Jizerou) a také kolem Orlických hor (Žamberk směrem k Orlickým horám – Černá Voda, Orlické záhoří),“ stojí ve vyjádření tiskové mluvčí společnosti ČEZ Šárky Beránkové

Situace byla nejhorší mezi půl sedmou a sedmou hodinou ranní, kdy se bez elektřiny ocitly desítky domácností. Víc než dvě třetiny poruch se už podařilo odstranit. 

Ve Středočeském kraji vítr zabíjel

Před sedmou ráno na Mladoboleslavsku zemřel řidič osobního vozu na který spadl strom. „Cestu k nehodě posádkám komplikoval necelý kilometr před nehodou další spadlý strom, který blokoval silnici. Záchranáři museli kvůli překážce najít jinou trasu,“ napsala ve svém vyjádření mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

Varování meteorologů: 

Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování apod. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice. Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách dodržovat pokyny Horské služby.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky doprava, vítr, komplikace, hasiči, meteorologové, varování, omezení, Královéhradecký kraj, strom, silnice, Trutnov, havárie, Český hydrometeorologický ústav, Vrchlabí, okres Trutnov, Jívka, Zlatá Olešnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr v kraji komplikuje dopravu. Láme stromy a větve  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.