Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hokejisté Hradce Králové se chystají na finále Ligy mistrů

Hokejisté Hradce Králové se zítra jako první český tým v novodobé historii pokusí vyhrát Ligu mistrů. Proti trojnásobnému vítězi soutěže a obhájci prvenství Frölundě budou mít výhodu domácího prostředí. Mountfield má také šanci "pomstít" pražskou Spartu, která se švédským klubem v roce 2017 ve finále v prodloužení prohrála.

Hradec Králové může čerpat z vlastních zkušeností, s Frölundou se utkal v září v základní skupině Ligy mistrů. Východočeši nejprve zvítězili na ledě Indiánů 3:2 a poté doma prohráli 3:4. "Věřím, že nám to pomůže. Odehráli jsme s nimi dva výborné zápasy. Osobně si myslím, že se jednalo o nejtěžší a možná nejlepší zápasy v dosavadním průběhu sezony," řekl trenér Tomáš Martinec.

Tentokrát však proti sobě nastoupí odlišné týmy, hlavně kádr domácích prošel v průběhu sezony velkými změnami. Poté, co realizační tým rozšířil trenér Vladimír Růžička, sáhli v Hradci Králové k několika výměnám. Problémem ale je, že většina nových hráčů nemůže podle pravidel soutěže do finále nastoupit. Ze současného kádru budou jen z tribuny zápas sledovat obránci Oscar Eklund, Petr Šidlík a útočníci Jakub Orsava s Lukášem Žejdlem. Hrát může jen forvard Jakub Lev. "Naše sestava bude trošku jiná a řekl bych, že malinko oslabená," litoval Martinec.

Výhodou Frölundy budou zkušenosti, Indiáni jsou pětinásobnými švédskými šampiony a třikrát vyhráli Ligu mistrů. Dva triumfy získali loni. Naproti tomu největším úspěchem v klubové historii Hradce Králové je účast v semifinále play off extraligy v letech 2017 a 2018.

"Uvědomujeme si, že Frölunda má výborný tým a je favoritem zápasu. Mají v kádru spoustu zkušených a vynikajících hráčů, i výborné mladíky. Například Fagema z dvacítky. Mají výborně namixovaný tým. Je to ale jeden zápas a stát se může všechno. Švédové jsou velký favorit, ale pokusíme se překvapit a vyhrát," podotkl Martinec.

Hradečtí budou mít výhodu vyprodaného stadionu v zádech. "Nemusíme nikam cestovat, tým si odpočine. Pokud chceme uspět, musíme se vyvarovat chyb, které jsme dělali naposledy v neděli v derby. Musíme do toho dát vše, hrát všichni na sto procent. Poctivě, soudržně, obětavě. Jedině to je cesta, jak je můžeme přetlačit," řekl kouč.

Velkým varováním pro Mountfield je skutečnost, že Frölunda v Lize mistrů v sezoně vyhrála pět ze šesti zápasů na kluzištích soupeře. Čtvrtfinálovou sérii proti Bielu i semifinále proti Lulee otočila ve venkovní odvetě. "Samozřejmě, že tažení Frölundy sledujeme a známe i její výsledky ve švédské lize. V play off bylo vidět, že nerozhoduje, zda hraje doma, nebo venku. Venku měli výsledky ještě lepší. Nesmíme na to koukat, musíme se soustředit sami na sebe a využít podporu fantastických diváků," uvedl Martinec.

Hokejová Liga mistrů není ani zdaleka tak ekonomicky zajímavá jako ta fotbalová. Hradec Králové dosud vydělal na prémiích 125.000 eur (3,15 milionu korun) a v případě výhry získá dalších 300.000 eur (7,56 milionu korun). Poražený finalista dostane 140.000 eur (3,5 milionu korun). Půl milionu korun české kluby dostaly jako podporu na cestovní náklady od hokejového svazu.

Zítřejší zápas začíná v ČPP aréně v 18:45

Autoři | Foto Mountfield HK

Štítky Sport, hokej, Liga mistrů, play off, finále, Hradec Králové, Frölunda, Mountfield Hradec Králové, Liga mistrů UEFA, HC Sparta Praha, Tomáš Martinec, hokejista, Vladimír Růžička, Oscar Eklund, Jakub Lev, Jakub Orsava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hokejisté Hradce Králové se chystají na finále Ligy mistrů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.