Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jičíně se zastavil čas. Hodiny na Valdické bráně nepřežitě odbíjely devátou hodinu

Hodiny na známé Valdické bráně v Jičíně se porouchaly. Radnice nyní čeká na hodináře a věří, že hodiny na 52 metrů vysoké dominantě města uvede do chodu co nejdříve. Hodiny na více než 400 let staré Valdické bráně mají dva ciferníky. Jeden směřuje na Valdštejnovo náměstí, druhý na Žižkovo náměstí.

Závada se projevila v pátek ve 21:00, kdy hodiny začaly nepřetržitě odbíjet devátou hodinu. Všechny pokusy o nápravu byly marné. "Ukázalo se, že porucha je vážnější, než se čekalo. Věžníkovi nezbylo než hodiny odstavit. Opravář přislíbil, že situaci začne brzy řešit," řekl mluvčí radnice v Jičíně Jan Jireš. Od zastavení hodin jejich rafie stále ukazují čas 09:40.

Hodiny na Valdické bráně pohání posledních 15 let elektrický hodinový stroj. Původní mechanický hodinový stroj z 80. let minulého století nechala radnice odstavit, protože se předcházel i o několik minut za den. Nový stroj je řízen radiovým signálem a ukazuje vždy přesný čas. Mechanický zůstal jen zvonkový mechanismus.

Právě spojení moderního elektrického hodinového stroje s mechanickým odbíjením nedělá podle věžníka Jiřího Wildy dobrotu. "K vyřazení hodin z provozu stačí i bouřka. Nyní se asi vysypala nějaká součástka nebo relé," míní Wilda.

Autoři | Foto město Jičín

Štítky ČR, památky, zajímavosti, hodiny, Jičín, FOTO, hodinový stroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně se zastavil čas. Hodiny na Valdické bráně nepřežitě odbíjely devátou hodinu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.