Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Horští nosiči při Sherpa Cupu vynesli na Sněžku 700 kilo nápojů

Zhruba 700 kilogramů nákladu v podobě balených limonád a minerálek dnes vynesli na Českou poštovnu na Sněžce účastníci závodu horských nosičů Sněžka Sherpa Cup. Nejrychlejším závodníkem byl několikanásobný vítěz závodu Petr Mazal, který téměř šest kilometru dlouhou trasu zvládl za hodinu a 12 minut.

"Počasí vyšlo výborně, po celu dobu bylo jasné slunečné počasí," řekl organizátor závodu Lukáš Holek.

Klání se zúčastnilo 32 lidí, z nichž bylo 23 mužů, sedm žen a dvě děti ve věku 11 a 14 let. Muži měli předepsanou zátěž 30 kilogramů, ženy 15 kilogramů. Děti pod dohledem dospělých nesly pět a deset kilogramů. "Mezi ženami byla nejrychlejší Iva Dolečková, která časem jedna hodina 19 minut obsadila v celkovém pořadí třetí místo," řekl Holek.

Trasa vedla na Sněžku z Pece pod Sněžkou od dolní stanice lanovky přes Růžohorky a Růžovou horu. Letní varianta závodu vede Obřím dolem, který je ale v zimě kvůli nebezpečí lavin uzavřený. V létě nosí muži 40 kilogramů nebo 60 kilogramů a ženy 20 kilogramů.

Závody Sherpa Cup vznikly v roce 2012, kdy lanovka kvůli rekonstrukci nejezdila. Pořadateli klání byli provozovatelé České poštovny. Letos se po nich organizace ujali lidé spojení s iniciativou Krásné Beskydy. "Nevylučujeme, že by se z Sherpa Cupu mohla stát větší akce, například seriál závodů v různých českých pohořích. Naším cílem je dostat lidi z města na hory," uvedl Holek. V Beskydech letos na začátku srpna pořádá dálkový pochod Beskydská 100 aneb horská výzva.

V posledních letech nosiči zkoušejí své možnosti v tom, kdo vynese na Sněžku těžší náklad. Aktuálním rekordmanem je Štěpán Domorád z Vrchlabí, který loni 20. července na nejvyšší českou horu vynesl 170 kilogramů minerálek. Trasu od Slezského domu na Sněžku dlouhou téměř dva kilometry a s převýšením přes 200 metrů zdolal za čtyři hodiny a 20 minut.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zajímavosti, kondice, nosiči, Sněžka, Beskydy, Pec pod Sněžkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horští nosiči při Sherpa Cupu vynesli na Sněžku 700 kilo nápojů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.